Cross Chain Collaboration Center (4C)

Smart Logistics tijdens Dutch Design Week

Op 21 oktober organiseerden Dinalog en NDL op uitnodiging van ABN AMRO het seminar over ‘Smart Logistics, Design in Logistiek’ in de ABN AMRO Lounge op de Dutch Design Week.

 

Smart Logistics en Smart Design zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Planning, scheduling, fore casting, 4C concepten, het gebruik van big data, zijn allemaal zaken die niet mogelijk zouden zijn zonder een procesontwerp met ingewikkelde algoritmes. Dutch Design in Logistiek.

In de ochtend was er een master class voor jonge high potentials op het hoofdkantoor van de ABN AMRO in Eindhoven. Over 4C concepten en business modellen aan de hand van de resultaten uit het Dinalog R&D project DaVinc3i. Dit project van de sierteeltsector is gericht op het vinden van inzichten over hoe Nederland zijn leidende positie in de sierteelt op termijn kan handhaven. Wat moet de sector doen om het centrum voor handel en logistiek te blijven, ook als producten niet meer fysiek via Nederland vervoerd worden?

14 ‘hippo’s’ braken zich het hoofd onder leiding van Robert Ossevoort (WUR / DaVinc3i) over de vraag  wat nieuwe logistiek kan betekenen voor de financiële positie van deze, voor de Nederlandse economie, zo belangrijke sector.

Een van de belangrijke conclusies was, aldus Rahied Alidjan, Sector Analist Transport & Logistiek bij ABN AMRO: “Het draait allemaal om vertrouwen en mindset. Het is eerst geven, dan nemen. Zo komen we allemaal verder.”

Katinka van de Velde, supply chain analyst bij ArgusI: “De master class smaakt naar meer; het had zo nog een uur langer mogen duren! Met name de discussie over de resultaten en de nog op te lossen problemen, de next steps. Het zou leuk zijn als het volgend jaar weer georganiseerd wordt. Wie weet dan samen met “designers” uit andere vakgebieden, omdat die het probleem wellicht vanuit een heel andere hoek bekijken en we zo tot meer innovatieve inzichten komen…”

> Download presentatie DDW Masterclasses, Robert Ossevoort

Tijdens het goed bezochte seminar ’s middags, ging Prof. dr. Jack A.A. van der Veen (Nyenrode Business Universiteit) in op het toenemende belang van supply chain collaboration als gevolg van trends, zoals de toenemende volatiliteit aan zowel de aanbod- als de vraagkant van voortbrengingsketens. Hij brak een lans voor supply chain management, dat in bedrijven de leidende factor hoort te zijn. Bedrijven moeten vraaggestuurd (consument) gaan werken om overeind te blijven en hun organisatie daar op afstemmen.

Bart Banning, sector advisory ABN AMRO, vatte het zo samen:  “Individueel gaan we sneller, maar samen komen we verder. Dat geldt bij uitstek ook voor Dutch Design in logistiek”.

> Download presentatie Prof. dr. Jack A.A. van der Veen

Vervolgens presenteerde prof.dr.ir. Jack G.A.J. van der Vorst (Wageningen Universiteit) aan de hand van het R&D project DaVinc3i logistieke innovaties op het gebied van ketensamenwerking. De sierteelt maakt een grote omslag door. Het is een versketen met veel kleine bedrijven, een hoge omloop van producten en vraaggestuurd. Die vraag verandert: export naar andere landen, kleinere hoeveelheden, nieuwe kanalen (zoals webshops en supermarkten), directe levering (ipv via de veiling), garanties op kwaliteit (vaasleven) en nog sneller leveren. Hoe moet de sector daar op inspelen?  Het project DaVinc3i zit in de afrondende fase en heeft vele onderzoeken uitgevoerd in samenwerking met het bedrijfsleven. De resultaten, zoals nieuwe business modellen, bundelen en samenwerken in de keten zijn ook toepasbaar op andere vergelijkbare ketens.

> Download presentatie Jack van der Vorst

Manolo de la Fuente, general manager Marketing van de Broekman Group: “Jack en Jack, de jackhammers van de Nederlandse logistiek. Met hun jarenlange diepgravende onderzoek, ook op basis van veel praktijk cases, hebben ze ondertussen waardevolle inzichten en vooruitzichten verzameld.  Kennis waar de Nederlandse logistieke wereld, inclusief het bedrijfsleven, bewezen zijn voordeel mee kan doen.”

 

 

 

Geef de eerste reactie