Cross Chain Collaboration Center (4C)

4C en de logistiek van defensie in Mali

Efficiënt of effectief dat was het motto van de JLN/ Dinalog special over 4C concepten, het logistieke proces van de missie naar Mali en het bezoek aan een werkplaats van Materieel Logistiek Commando Land onder gastheerschap van luitenant-kolonel Willy Engelmann.

Materieel Logistiek Commando Land

Een behoorlijk deel van het depot level onderhoud aan militaire voertuigen en apparaten wordt door specialisten bij defensie zelf gedaan. In heel nauw overleg met de gebruikers want die weten het beste wat werkt en wat niet in een woestijn of tijdens een storm op zee. Kernwoorden: veilig en effectief.

De Missie naar Mali

Luitenant-kolonel Nicole de Wolf is voor de landmacht verantwoordelijk voor de logistiek rond 21 missies die defensie op dit moment uitvoert.

Ze is net terug uit Mali waar ze met haar team midden in de woestijn in een half jaar tijd een complete basis heeft gebouwd. Compleet met waterleiding, waterzuivering, benzinepomp, opslagplaatsen, werkplaats, ziekenboeg en huisvesting voor een paar honderd mannen en vrouwen. De containers waarin gewoond/gewerkt wordt komen uit China, de stalen platen erop voor de beveiliging komen uit Duitsland, de voorzieningen erin komen uit Nederland. Hoe krijg je die op tijd en ordelijk midden in die woestijn? Hoe werk je in een temperatuur van 45-50 graden Celsius, waar ook apparaten niet zo best tegen kunnen?

Wat voor materiaal koop je lokaal (als het er is) en wat moet je over laten komen? Hoe beveilig je je spullen tegen de tweewekelijkse zandstorm? Zomaar een greep uit het verhaal van Nicole de Wolf.

> Download presentatie (De Wolf)

4C & Military Logistics

Professor Ton de Kok van de TU/e is projectleider van het Dinalog R&D project 4C4More en expert op het gebied van 4C concepten (regie over het bundelen van goederenstromen in een of meer logistieke ketens). Hij presenteerde de laatste inzichten uit het project en ging in op een aantal mogelijkheden die 4C zou kunnen hebben voor het militaire logistieke proces.

Op de verschillen tussen efficiënt en effectief, waarbij ook volgens hem veiligheid absoluut voorop hoort te staan. Of de verschillen tussen logistiek in oorlogstijd (of tijdens een missie) en logistiek thuis in Nederland, in vredestijd, als je wel alles paraat moet hebben, maar het niet hoeft in te zetten.

> Download presentatie (Ton de Kok)

Auteur: Sophie Zijp

Geef de eerste reactie