Supply Chain Finance

BC3: Verkenning naar belang blockchain voor Nederlandse economie

Tijdens het roadmapevent van Holland High Tech op 13 september in de Brabanthallen in Den Bosch verzorgde Ad Kroft namens Team ICT een tweetal workshops over blockchain. De sessies, mede geleid door sprekers Martijn Siebrand en Jan-Peter Doomernik, werden goed bezocht.
Meer over BC3: Blockchain Core Competence Center

Na een inleiding van Ad Kroft over blockchain in het algemeen presenteerde Martijn Siebrand van TKI Dinalog de kansen van blockchain binnen de financial supply chain. Daarbij stond hij vooral stil bij een project dat Dinalog samen met de TU Delft en NWO uitvoert in de Rotterdamse haven.

Door blockchain in te zetten tijdens het controleproces van containers kan de doorstroming in de haven flink verbeterd worden. De benodigde documentatie voor controle kan worden opgeslagen in een vertrouwde blockchain omgeving wat leidt tot een snellere vrijgave van de containers.

Digitaliseren van vertrouwen
Jan-Peter Doomernik legde uit hoe hij als business developer bij netbeheerder Enexis blockchain beschouwt als de technologie met de meeste toekomstige potentie. “Onze volledige economie draait op vertrouwen. Het briljante achter Bitcoin is dat het de eerste valuta is dat niet gegarandeerd wordt door een bank, overheid of grondstof. Met andere woorden: we zijn er voor het eerst in geslaagd vertrouwen te digitaliseren. Dat komt door de blockchain technologie.”

Volgend op de presentaties ontstond er in de zaal met vertegenwoordigers uit de verschillende Topsectoren een levendige discussie over de kansen en mogelijkheden van blockchain en hoe deze cross-sectoraal binnen de Topsectoren benut kunnen worden. Consensus werd bereikt op het punt dat blockchain vooral voor een fikse efficiency slag kan zorgen binnen de sectoren.

In zijn afsluiting bij het Holland High Tech roadmapevent legde Ad Kroft uit hoe dutch digital delta in de nieuwe opgerichte Blockchain Core Competence Center (BC3) de Topsectoren kunnen ondersteunen in het ontdekken van de mogelijkheden van blockchain. BC3 doet dat primair door toegang te bieden tot wetenschappelijke kennis en uitgewerkte use cases.

Blockchain Core Competence Center
BC3 is opgericht in opdracht van de Minister van Economische Zaken Henk Kamp. In zijn toespraak bij de opening van het innovatiecentrum Brightlands Smart Services Campus verklaarde Kamp dat er wereldwijd al meer dan een miljard dollar in blockchain-technologie is geïnvesteerd, vooral vanuit de financiële en technische sectoren. Kamp ziet echter ook kansen liggen voor sectoren als zorg en logistiek waar ook veel met transacties wordt gewerkt.

De minister heeft daarom zijn boegbeeld van Team ICT, René Penning de Vries, gevraagd uit te zoeken hoe groot het belang is van deze nieuwe technologie voor de Nederlandse economie en of er een nationaal ‘competence center’ van de grond moet komen om het bedrijfsleven te ondersteunen met de implementatie ervan.

Bron: Dutch Digital Delta 

Geef de eerste reactie