Challenge: Empowering Zero-Emission Logistics 2023
Doe mee met de Challenge: Empowering Zero-Emission Logistics 2023! Lees hieronder waar de challenge over gaat, hoe het werkt en hoe studenten en organisaties zich kunnen aanmelden.
De energietransitie heeft grote gevolgen voor bedrijven, de samenleving, de stedelijke omgeving en het (inter)nationale transportnetwerk. Steden zullen strengere emissiezones instellen, waardoor bijvoorbeeld alleen volledig elektrische bestelauto’s de winkels en klanten mogen beleveren. Schepen in zee- en binnenhavens gaan aan de walstroom en vrachtwagens aan de laadpaal. Containers worden gebruikt als batterijen. En dit gaan we grotendeels al tussen 2025 en 2030 meemaken, als het goed gaat!
Hoewel de technologie er al grotendeels is, missen vaak nog de samenwerking en slimme toepassingen. Er is een tekort aan mensen, ruimte, investeringen en netwerk capaciteit. Daarom doet deze challenge een beroep op het aanstormend logistiek talent voor frisse ideeën en oplossingsrichtingen. Net als bij de Paris-Dakar rally heeft deze challenge een uitdagend doel, met een grote gezamenlijke start en finish. De sfeer is zowel competitief als collaboratief.
Doe mee!
De challenge is gericht op studenten, docenten en organisaties.
- Studenten: zit je in je tweede of derde jaar van een opleiding (MBO, HBO en WO), waarin logistiek een rol speelt? Dan kan je zeker meedoen met de challenge.
- Docenten: behandel je zero-emissie logistiek als onderwerp in het projectonderwijs, van een logistieke of andere opleiding? En zie je kansen om in de eigen regio met een partnerorganisatie een uitdaging te formuleren? Dan is deze challenge wat voor jou.
- Organisaties: werk je bij een bedrijf of publieke instelling (zoals een gemeente), en zie je in je werk een urgente uitdaging rond zero-emissie logistiek? Meld je dan bij ons of bij een opleiding in de regio om deel te nemen.
De challenge draait om een regionale zero-emissie uitdaging, met een betrokken probleemeigenaar – dat kan een bedrijf en/of overheid zijn. Zo kunnen teams het accent leggen op de eigen context en problematiek, bijvoorbeeld de verduurzaming van vervoersknooppunten in een grote stad, e-commerce, modal shift, zero-emissie voertuigen, ruimtelijke planning van stadshubs, of vers-logistiek in een regio. Deelnemen met een zeer vooruitstrevend concept, waarvoor nog geen stakeholder bestaat, kan ook.
In de challenge wordt een onderwijsproject met een paar extra stappen uitgewerkt tot een professionele inzending, die op een nationaal podium terechtkomt waar bedrijven en overheden er met grote interesse naar zullen kijken. Opleidingen kunnen contact leggen met probleemeigenaren in hun netwerk. Wil je als bedrijf of overheid meedoen in de challenge en ben je op zoek naar een studententeam? Neem dan contact met ons op: challenge.upt@ese.eur.nl
Deelnemen kan in het Nederlands en Engels. Neem je de uitdaging aan? Schrijf je team dan hieronder in tot 17 september.
Schrijf je in!
Teams bestaan uit 3-5 studenten, een team captain (in principe de docent), en indien al bekend een stakeholder rond een kort geformuleerde uitdaging. Inschrijven gaat via deze link: Inschrijven – Zero Emission Logistics ChallengeOpent extern
Heb jij als organisatie ook een uitdaging als het gaat om Zero Emission Logistiek: Geef je interesse op via deze link: Interesse – Zero Emission Logistics Challenge Opent extern
Het programma van de kick-off bijeenkomsten, de sprints en de manifestatie is in ontwikkeling en binnenkort hier te zien. Heb je vragen, neem dan contact op met de organisatie via challenge.upt@ese.eur.nl
Hoe werkt het?
Deelnemende teams worden meegenomen in een landelijke organisatie door de Topsector en Erasmus UPT, in afstemming met de logistieke opleidingen, in drie stappen:
1. Kick-off – we organiseren een online start evenement voor de zomervakantie. Hier delen we informatie over het programma van de challenge, en docenten bespreken recente trends van zero-emissie logistiek met verschillende experts.
2. Sprints – in enkele intensieve werksessies in september/oktober analyseren de teams de regionale uitdaging, spreken zij met stakeholders en ontwikkelen zij concrete oplossingsrichtingen.
3. Manifestatie – in een landelijk evenement in november komen teams en stakeholders samen om oplossingen uit te wisselen. Een vakjury selecteert de meest vooruitstrevende teams. Voor de winnaars ligt een mooi prijzenpakket klaar. Alle deelnemende teams kunnen hun idee pitchen aan bedrijven en overheden tijdens speed-dates.
Wat zoeken we?
Is jouw uitdaging gericht op de zero-emissie stad en heeft deze een logistieke component, dan is de challenge relevant voor jou. Ook projecten uit niet-logistieke opleidingen met een zero-emissie doelstelling en logistieke component – bijvoorbeeld rond retail, health of automotive – kunnen meedoen. De regionale uitdaging moet zich in Nederland bevinden. De inzendingen worden aan het eind beoordeeld op de volgende criteria:
• De oplossing elimineert op innovatieve wijze emissies uit het logistieke systeem;
• De oplossing neemt de belangen en mogelijkheden van verschillende belanghebbenden mee.
• De oplossing creëert maatschappelijke impact, zonder de economische belangen uit het oog te verliezen. Bijvoorbeeld door (infra)structuren en vervoersmiddelen slimmer te benutten.
• Bonus: teams verdienen extra punten als verbindingen leggen tussen opleidingsniveaus (MBO, HBO, WO) en inhoudelijke disciplines (bijvoorbeeld logistiek + maakindustrie of dienstverlening).