Internationale samenwerking

China Blog 2 – Chengdu Vocational & Technical College of Industry  

dinsdag 28 februari

In China kunnen dingen snel gaan, en daar is het Chengdu Vocational & Technical College of Industry een voorbeeld van. Deze school is gesticht in 2010, en er staat nu een campus die zich kan meten met elke universitaire campus in Nederland. Het is een school voor industriele beroepen, maar er is ook een art & design school, en een hospitality opleiding met een leerhotel op de campus.

Wij werden bij aankomst eerst over de campus geleid langs de verschillende scholen en training centers. De logistieke opleiding heeft een training center dat volledig is uitgerust met allerlei material handling equipment, zoals vorkheftrucks, rollerbanen en drie pallet hoge stellingen. De student doen hier technische trainingen, en ook wedstrijdjes heftruckrijden – een beetje zoals op het Logistica congres.

Maar logistiek is een relatief kleine opleiding (maar 1200 studenten). Er is een grote electrotechniek afdeling die specifiek inspeelt op de internet of things ontwikkeling. De afdeling automotive heeft een heel aantal training centers, van lassen tot autospuiten. Al deze faciliteiten zijn neergezet door veelal Duitse of Oostenrijkse bedrijven (BASF, Mercedes, Fronius, maar ook de bedrijfsvereniging van Wiesbaden en Hyundai) die daarmee ook eigen mensen kunnen trainen.

Gevraagd naar het business model van deze faciliteiten legt de vice-president van het partijcommittee van de school ons uit dat die buitenlandse bedrijven vaak het initiatief nemen om de school te benaderen, omdat ze niet aan goed geschoold personeel kunnen komen. Dan ze maar eerst opleiden met de juiste faciliteiten. De bedrijven krijgen de eerste keuze van de studenten die afstuderen, en kunnen dus daarnaast hun eigen personeel trainen. Wij hebben de indruk dat de school ook een deel van de opleidingsfee deelt met de betreffende bedrijven.

Wij zijn verrast door de praktische instelling van deze school: sterk gericht op de vraag van bedrijven, heel pragmatisch in het inrichten van trainingen en opleidingen, en ook erg slim in hoe ze omgaan met buitenlandse samenwerkingen. Hier liggen zeker kansen voor samenwerking met Nederlandse instituten, zowel in het MBO als het HBO. We gaan weg met het dringende verzoek om snel terug te komen met inhoudelijke mensen om te kijken waar specifiekere samenwerkingsmogelijkheden liggen. De bedoeling is om in oktober met een delegatie van hogescholen en universiteiten weer naar China te komen, maar dat gaat deze school althans niet snel genoeg.

 

Geef de eerste reactie