Control towers voor bouwlogistiek (ILIPS, KYP, TALIS)

Toepassing van integrale planning software voor de coördinatie van bouwlogistiek zorgt voor kostenbesparing en beperkt overlast bouwprojecten voor omgeving

Toelichting:
Centrale coördinatie van het logistieke proces bij grote bouwprojecten biedt kansen voor kostenbesparing, beperking van overlast voor de omgeving en reductie van CO2-uitstoot. Daarom is de afgelopen jaren geëxperimenteerd met de toepassing van 4C-modellen in de bouwlogistiek.

In het onderzoeksprogramma 4C in de Bouwlogistiek zijn verschillende control towers en geintegreerde IT-systemen in de praktijk toegepast, op verschillende bouwprojecten. Enkele voorbeelden van de toepassingen van deze control towers zijn:

  • KYP: Een communicatiesysteem voor de bouwplanning. KYP is voor eenduidige communicatie door de gehele keten.
  • ILIPS: Een integraal systeem voor de logistieke planning. ILIPS is een gezamenlijk platform voor bouwbedrijven en onderaannemers.
  • TALIS: Een transport management systeem voor de bouw, dat kan worden gekoppeld aan warehouse management systeem van de bouw hub. TALIS meet aantal prestatie-indicatoren (KPI’s), zoals reis- en wachttijden, emissies en verreden kilometers.

BAM, VolkerWessels, Dura Vermeer en Van Eesteren maken gebruik van de planning software. Behaalde resultaten van toepassing van de tool door BAM bij de bouw van het station in Delft:
• 3-5% kostenbesparing op het logistieke proces
• 50-70% minder ruimtegebruik op de bouwplaats
• Minder verspilling van materialen
• Betere benutting van transportcapaciteit, hogere beladingsgraad aan- en afvoer
• Efficiënte afwikkeling van vrachtverkeer op de bouwplaats, met als gevolg minder wachtende vrachtwagens voor de poort en minder overlast voor de omgeving

De genoemde systemen KYP, ILIPS en TALIS zijn voor u in de markt beschikbaar. De toepassing van de systemen kan verder worden geoptimaliseerd door toepassing van BIM, Geodata en toegangscontrolesystemen.

Bijdrage best practice binnen fase:
Op de bouwplaats zijn een groot aantal spelers actief. Een integraal planning systeem zorgt voor de juiste coördinatie van logistiek tussen de spelers. Daarmee wordt de bouwlogistiek efficiënt georganiseerd en worden kosten bespaard en duurzaamheidswinsten gerealiseerd.

Terug naar stap 12 Terug naar overzicht

Geef de eerste reactie