ICT & Informatievoorziening

Conversion Factory: balans vinden tussen service level en kosten

Schiphol Container Services (SCS) Multiport aan de Madagascarhaven in Amsterdam is ontwikkeld om het zwaarbelaste wegennet in de Randstad te ontlasten en vervoer via water en land zo duurzaam mogelijk te laten verlopen. De inland terminal in de zeehaven is een overslagplaats voor maritieme containers. Port to port transport is beslaat het grootste deel van de werkzaamheden van SCS Multiport. Na een eerder project van de Conversion Factory, waarbij een decision making tool werd ontwikkeld voor het planningsproces is student Yun Fan van de TU/ Eindhoven nu aan de slag gegaan met de ontwikkeling van een vessel planning tool voor short sea shipping.

Anton van Hattem van SCS Multiport: “de eerste resultaten zien er goed uit. We hebben in een simulatie met de gegevens van vorig jaar gezien dat we met de tool een hoger service level kunnen bereiken met dezelfde kosten. Maar tegelijkertijd kunnen we met deze tool ook de berekening maken wat de financiele effecten zijn van een keuze voor een voor een lagere service level. Het geeft ons een goed beeld van afspraken die we kunnen maken voor de vrachtopdrachten. Ander belangrijk aspect is dat het ons ruimte geeft om verder te groeien. Tijdrovende inschattingen maken plaats voor datagedreven beslissingen.” Het is dus eigenlijk een utilisationtool voor het totale logistiek concept wat SCS Multiport haar klanten verkoopt waarbij vessel- en equipmentoptimalisatie hand in hand gaan en we klanten zelfs een vooraf vastgesteld, realistisch en uitvoerbaar service level agreement kunnen voorstellen.

SCS Multiport is van plan om de tool op korte termijn te gaan inzetten. Het Dinalog Conversion Factory project is van grote waarde geweest voor SCS Multiport. “Naast het maken van betere strategische keuzes en het vinden van de optimale balans tussen kosten en service level zal het ons intern ook veel efficiency opleveren. En die ruimte gebruiken we om verder te groeien.” In de Madagascarhaven in Amsterdam zijn ze er klaar voor.

Download manual Download tool Geef de eerste reactie