Cross Chain Collaboration Center (4C)

DaVinc3i bijeenkomst: Internet of Flowers & Plants

“Wacht niet af, maar start nu klein met IoT”

‘Internet of Things’ (IoT) lijkt een ver van mijn bed show, maar technisch gezien is er al heel veel mogelijk. ‘Alles’ kan met elkaar worden verbonden door middel van sensoren die veel data kunnen verzamelen en verzenden, waardoor je een proces op de voet kunt volgen. Tijdens de DaVinc3i bijeenkomst op 29 juni in Aalsmeer is gekeken wat deze ontwikkeling kan betekenen voor de sierteelt. Ruim 75 deelnemers hebben hier inspiratie opgedaan over de mogelijkheden rondom IoT. De volgende stap is nu om kleinschalig te starten met het toepassen van IoT.

Voor een volle zaal in Aalsmeer beet Cor Verdouw van Wageningen University & Research het spits af. Als programmaleider van DaVinc3i benadrukte hij het belang om de concurrentiepositie binnen de sierteeltketen te behouden en te versterken. ‘Het toepassen van IoT kan zorgen voor nieuwe logistieke concepten en leiden tot meerwaarde voor alle partijen in de keten’’, zegt Verdouw. De middag stond vooral in het teken om kwekers, handelaren, transporteurs en bloemisten te inspireren en kennis te laten maken met IoT. In het programma passeerden verschillende onderwerpen de revue. Er was aandacht voor de business case, de techniek en de impact op de organisatie. Daarnaast presenteerden zes bedrijven hun IoT oplossing in een korte pitch.

Business case

Florian van Santen van BlinkLane ging in op de economische kant van IoT. “De techniek is vaak wel beschikbaar, maar de organisatie is er vaak nog niet klaar voor om het goed in te passen binnen de organisatie. De dekkingsgraad van een netwerk wordt vaak gezien als een bottle neck, waardoor partijen er van afzien.’’ Als alle randwaarden goed zijn, is het aan de ondernemer waar hij IoT voor gaat inzetten en voor welke bedrijfsstrategie hij kiest. Volgens Van Santen zijn er drie opties:

  • Het verbeteren van het huidige proces;
  • Het uitbreiden en veranderen van producten en diensten;
  • Het toepassen van een geheel nieuw verdienmodel.

Om alvast wat gevoel te krijgen met het toepassen van IoT geeft Florian van Santen het advies om kleinschalig te starten op het eigen bedrijf. ‘’Koop een paar sensoren. Toets deze toepassing, zoek samenwerking met bijvoorbeeld één ketenpartner en ga pas opschalen als dit werkt’’, voegt hij er aan toe.

Techniek achter IoT

Technisch kan bijna alles met elkaar verbonden worden. Volgens Manfred van Voort, van Digital Makers Lab is er ontzettend veel mogelijk. ‘’Veel mensen zien dat de dekking van IoT niet overal werkt, maar het leuke is, daar kan je zelf wat aan doen’’, merkt Van der Voort op. Naast LoraNet zijn er ook andere netwerken of kun je gebruikmaken van bluetooth. De ontwikkelingen op dit gebied gaan nu heel snel. ‘’Wacht niet op nieuwe technieken, maar begin met experimenten. Anders begin je nooit en mis je de boot. Start bijvoorbeeld met een prototype. De kosten van IoT zitten op dit moment niet zozeer in de devices, maar in het maatwerk van de oplossing”, zegt van der Voort. Een autonoom standaard device kost op dit moment rond de €80, – .

Inpassen IoT in organisatie

Hans Moonen van CGI & Universiteit van Twente, is van mening dat de organisatie en bedrijfsstructuren de komende tijd snel zullen veranderen door de inzet van IoT. ‘’De focus komt meer en meer te liggen op ‘slimme’ diensten. In 2003 draaide het nog om technische ontwikkelingen binnen de ICT. In 2016 is data de belangrijkste schakel geworden.” Hij geeft als voorbeeld de inzet van de Bestdriver-app. De app geeft chauffeurs tips over hun rijgedrag op basis van real-time informatie uit de boordcomputer van de vrachtauto. Ook kunnen wedstrijden voor ‘Beste Chauffeur van …’ worden gestart. Zulke games zijn een heel effectief hulpmiddel om mensen te motiveren om anders te gaan werken binnen en buiten de organisatie.

Geef de eerste reactie