Cross Chain Collaboration Center (4C)

De praktijk in het onderwijs met serious gaming

Claudy Claus – docent Logistiek
opleiding Bedrijfskunde en agri-food business, HAS Hogeschool Den Bosch

Claudy Claus is docent Logistiek aan de HAS Hogeschool en past al twintig jaar gaming toe in het onderwijs en gebruikte een oud spel met Lego. Recentelijk heeft ze BLOKKO toegepast in het 1e jaars onderwijs in de module logistiek. De BLOKKO game wordt gespeeld in een blok van 2 uur bij het behandelen van het hoofdstuk Productielogistiek van “Werken met Logistiek” van Visser en Van Goor.

BLOKKO is bedoeld als kennismaking met “Sales and Operations planning” binnen een productie omgeving. Fabrieken (teams) strijden tegen elkaar om aan de klantvraag te voldoen. Nadenken over de juiste aanpak, dat met elkaar bespreken, beslissingen nemen en uitvoeren geeft inzicht in de problematiek van S&OP. Claus kleedt de game in met een vertaalslag naar een bedrijfssituatie die haar studenten specifiek tegen kunnen komen bij bedrijven in de food en agro sector. Studenten ervaren begrippen als stuklijsten, levertijden en beschikbaarheid in de praktijk. Claus laat haar studenten na afloop in een kort essay de theorie koppelen aan de ervaren spelsituaties. “Omdat eerstejaars nog niet veel bij bedrijven zijn geweest, hebben ze zo wel ervaring met een praktijksituatie. Het voordeel van het spel is dat ik later in de module nog vaak kan teruggrijpen op deze situaties zoals deze in de spelsessie zijn voorgekomen als ondersteuning van de uitleg van de theorie.”

In het logistiek onderwijs aan de HAS wordt ook het Chinese Hoedjes spel toegepast om uitleg te geven aan en ervaring op te doen met de principes van Lean. Daarnaast wordt in het tweede jaar de digitale business game Fresh Connection gespeeld, waar deelnemers de supply chain van een fictieve vruchtensappenfabrikant beheren. Tevens wordt in het vierde jaar het bordspel van Involvation gebruikt als sollicitatietraining zoals deze ook door bedrijven wordt gebruikt in sollicitatie procedures. De afdeling Personeelszaken is betrokken om terugkoppeling te geven op aspecten als initiatief, samenwerken, communicatie, presentatie en onderhandeling. Kortom, de logistieke opleiding van de HAS maakt veel gebruik van serious gaming.

Logistics Game On
BLOKKO wordt gedemonstreerd op het Logistics Game On congres dat TKI Dinalog in samenwerking met BUas en Logistics Community Brabant organiseert op woensdag 22 mei. Van de makers van de Fresh Connection wordt nu de Blue Connection gedemonstreerd; een business simulatie game waarin de logistiek bij de transformatie naar een circulair business model centraal staat. Het congres is bedoeld voor professionals en docenten en studenten logistiek. Er kan kennisgemaakt worden met in totaal negen serious games in de logistiek. Deelname voor kosteloos en inschrijven kan hier.

Geef de eerste reactie