Cross Chain Collaboration Center (4C)

Dinalog challenge: prijsvraag voor jong talent met innovatieve ideeën voor de logistiek

Iedereen onder de 30 met een slim innovatief idee voor verbetering van de logistieke sector willen we uitdagen mee te doen aan de Dinalog Take Off Challenge. Zet je idee op papier en maak kans op € 5000,-  en coaching en ondersteuning om jouw idee uit laten groeien in een echt product of dienst. De 5 beste ideeën nemen deel aan de finale tijdens het Topsector Logistiek Congres in maart 2017.

De prijsvraag Dinalog Take Off richt zich verbetering van de goederenlogistiek. Waar we naar op zoek zijn, zijn innovaties gericht op oplossingen voor: stadslogistiek, e-commerce, combineren van goederenstromen, combineren van verschillende vervoersmogelijkheden zoals trein boot etc., slimmer gebruik van beschikbare data, spare parts management, slim gebruik van applicaties en apps voor logistieke toepassingen.

Dinalog Take Off is een initiatief van Dinalog: het kennisinstituut voor innovatie in de logistiek.

Wat kun je winnen?
De winnaar met het beste idee krijgt het prijzengeld van € 5.000! Daarnaast krijg je coaching om van jouw idee een startup te maken. We helpen je bijvoorbeeld om gebruik te maken van ondersteuningsmiddelen, geven je feedback op je plannen en koppelen je aan interessante partijen waar je mee kan samenwerken om jouw idee tot een succes uit te laten groeien.

Wie kan er meedoen?
Studenten en young professionals tot 30 jaar mogen meedoen met deze prijsvraag. Je kan alleen meedoen of met een groep.

Hoe werkt het?
Voor 8 februari stuur je jouw idee in. De commissie met hierin een professor, een ondernemer uit de sector en MKB programmamanager Coen de Lange van Dinalog, beoordeelt de inzendingen en maakt een eerste selectie. Dat doe je door onderstaand formulier in te vullen. Voor 16 februari ontvang je bericht of je bij de top 5 zit.  De genomineerden krijgen tot 16 maart de tijd om het idee om te zetten in een presentatie die je mag geven tijdens het Topsector Logistiek congres. Tussentijds krijg je, als je wilt, feedback op je presentatie. Tijdens het congres zal de jury, onder invloed van het publiek, de winnaar kiezen. De winnaar krijgt tijdens de afsluiting van het congres in aanwezigheid van alle (+-1000) bezoekers nogmaals de kans om het idee kort te presenteren en ontvangt onder toeziend oog van de pers de prijs.

Waar letten we op?

 • Hoe innovatief is jouw idee?
 • Welke bijdrage levert dit voor een logistiek probleem?
 • Wat is de marktpotentie van jouw idee?
  Denk aan toegevoegde waarde, toepasbaarheid en opschaalbaarheid.
 • Hoe duurzaam is het idee?

Waar moet je idee over gaan?

Stadslogistiek
6-4C4D_Lage_resolutieIn drukke, dichtbevolkte steden is logistiek een onderwerp van gesprek. Waar gemeenten proberen om hun stad verkeersluw te maken om zo de leefbaarheid van te vergroten (denk aan verkeershinder, geluidsoverlast, co2 uitstoot), vraagt de consument steeds meer van logistieke dienstverlening. Innovatieve oplossingen zijn hiervoor meer dan welkom.

E-commerce
Online winkelen neemt nog steeds een vogelvlucht. De uitdagingen op logistiek vlak zijn ook groot: consumenten willen een goed geplande, snelle en levering tegen lage verzendkosten. Efficiënt voorraadbeheer, goede informatiesystemen en slimme laatste-meter-oplossingen kunnen de logistieke sector helpen om op dezelfde snelheid mee te groeien.

Combineren van goederenstromen
Er liggen grote kansen voor de logistieke sector om kosten te besparen en het milieu te ontzien door te bundelen. Een heel concreet voorbeeld: een vrachtwagen rijdt vol heen en komt leeg terug, kan hij op de terugweg niet iets meenemen van een andere verlader? Met slimme oplossingen kunnen we de sector faciliteren om meer te gaan bundelen.

Combineren van verschillende vervoersmogelijkheden20-Terminal_Lage_resolutie
Als een fabrikant, een contract afsluit met een logistiek dienstverlener voor de distributie dat alleen over prijs, tijdstip van levering en kwaliteitsniveau gaat, geeft dat de ruimte aan logistiek dienstverlener om (flexibel) voor andere vervoersmodaliteiten te kiezen. Denk hierbij aan trein, boot of vliegtuig. De uitdaging op dit vlak ligt in goede coördinatie, regelgeving en contracten.

Slimmer gebruik van beschikbare data
Iedere logistiek dienstverleners zit op een schat aan data. Ze weten precies wie wat waar en wanneer is. Wat kun je allemaal met deze data? Zie je mogelijkheden om slimmer en efficiënter te werken? Of zie je een mooie cross-over met een andere sector voor je?

Spare parts management
8-SPPControlTower_Lage_resolutieMede door veranderde duurzaamheids- en klanteisen leveren bedrijven steeds vaker een gewenste functionaliteit aan de klant in plaats van een product. Daarmee huurt de klant niet alleen een product, maar bijvoorbeeld ook onderhoud. Deze service vraagt ook om logistieke planning. Hoeveel reserveonderdelen moet je op welke locatie hebben bijvoorbeeld?

Slim gebruik van apps
Bijna iedere innovatie in de logistiek maakt gebruik van ICT technologieën.  Met een goede applicatie die laagdrempelig in gebruik is kun je grote veranderingen teweeg brengen. Denk bijvoorbeeld aan disruptieve apps zoals über die de wereld van personenvervoer compleet op zijn kop zette.

Hoe doe je mee?

Inzendingen kunnen tot 1 februari ingestuurd worden aan Dinalog via onderstaand formulier. Dit mag zowel in het Nederlands als in het Engels.

Dinalog Challenge

 • Denk aan toegevoegde waarde, toepasbaarheid en opschaalbaarheid.
 • Sleep bestanden hierheen of
  Max. bestandsgrootte: 64 MB.

  Geef de eerste reactie