Supply Chain Finance

Drie Benelux-initiatieven ondertekenen memorandum om blockchain samenwerking te versterken

B-Hive, de Luxembourg House of Financial Technology (LHoFT) en de Dutch Blockchain Coalition hebben vanochtend een Memorandum of Understanding (MoU) ondertekend waarmee zij het voordeel dat behaald kan worden met het samenwerken op blockchain technologie willen onderstrepen en concreet vorm willen geven. De drie partijen gaan in eerste instantie een samenwerking voor de duur van een jaar aan.

De MoU beschrijft de richtlijnen van samenwerking tussen de drie organisaties en bevat de volgende onderwerpen:

  • Uitwisselen van kennis hoe blockchain technologie meerwaarde kan opleveren voor de economie en maatschappij;
  • Samenwerken op het definiëren van internationale – en Europese standaarden voor blockchain technologie;
  • Uitwisselen van kennis op identity management volgens het principe van een self sovereign identity (het concept dat burgers en bedrijven de regie hebben over hun eigen identiteit zonder afhankelijk te zijn van een centrale autoriteit);
  • Het identificeren en samenwerken op cross sectorale use cases;
  • Elkaar helpen om kennis ten aanzien van relevante blockchain thema’s uit te breiden.

Het document werd tijdens een bijeenkomst van de Europese Commissie in Brussel ondertekend door Dave Remue (Programma Manager bij B-Hive), Alex Panican (Hoofd Partnerships en Ecosystemen bij LHoFT Foundation) en Frans van Ette (Coalitie Manager van de Dutch Blockchain Coalition).

Dave Remue (B-Hive): “We zijn erg enthousiast over deze Benelux blockchain alliantie. Het biedt ons een structuur om op een grotere schaal lessen uit te wisselen over blockchain projecten. We kijken vooruit naar de use cases die effect hebben over sectoren en landsgrenzen heen en waarin innovatieve start ups en scale ups samenwerken met gevestigde organisaties.”

Alex Panican (LHoFT): “Deze samenwerking tussen B-Hive, de Dutch Blockchain Coalition en LHoFT is de bevestiging van een sterke en vertrouwde samenwerking tussen drie tech-minded initiatieven in de Benelux-regio die zij aan zij werken aan wederzijds voordeel op blockchain technologie wat cross-sectorale use cases oplevert.”

Frans van Ette (Dutch Blockchain Coalition): “De snelle ontwikkeling van blockchain technologie leidt tot uitdagingen die niet binnen de grenzen van een individueel land opgelost kunnen worden. Daarnaast is het enorm belangrijk om op een internationaal niveau samen te werken om zodoende op een effectieve manier de ontwikkeling van deze jonge, disruptieve technologie te coördineren. Zoals in vele andere partnerships, zoeken de Benelux-landen samenwerking op dit gebied. Onze samenwerking maakt ons krachtiger en zorgt ervoor dat onze stemmen beter gehoord worden.”

Meer over blockchain
Blockchain technologie maakt het mogelijk om – zonder tussenkomst van een vertrouwde derde partij – digitale transacties te verrichten. De potenties van blockchain zijn enorm en lopen uiteen van het versneld aanvragen van een hypotheek, tot het eenvoudig verrekenen van energie en geeft burgers zeggenschap over hun eigen gegevens (self sovereign identity).

Meer over de Dutch Blockchain Coalition
De Dutch Blockchain Coalition (DBC) is een publiek-privaat samenwerkingsverband met als doel een digitaal uitwisselingssysteem voor overheden, bedrijven en burgers mogelijk te maken waarin vertrouwen, veiligheid en rechtmatigheid de uitgangspunten zijn.

In de coalitie zitten partners uit de dienstverlening (banken, notarissen, advocatuur, verzekeringen), de sectoren logistiek, energie, veiligheid en ICT, de ministeries, de kenniswereld toezichtspartijen als de Nederlandsche Bank (DNB), de Autoriteit Financiele Markten (AFM), de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) en organisaties als TNO en ECP | Platform voor de Informatiesamenleving.

De DBC voert een actie-agenda uit waarin zij de mogelijkheden van blockchaintechnologie test en deze toetst aan de huidige wet- en regelgeving. Met een Human Capital Agenda stimuleert zij opleiding- en talentontwikkeling. Andere pijlers zijn het realiseren van een sterke cyber security en het opstellen van een publiek-privaat gefinancierd onderzoeks- en scholingsprogramma op dit terrein.

Geef de eerste reactie