Service Logistiek

Europees distributiecentrum F-35 officieel geopend

Een belangrijke logistieke dag vandaag voor de bv Nederland. Ruim twee jaar nadat Nederland het Europees distributiecentrum voor de F-35 in de wacht sleepte, is het dc een feit. Het warehouse voor reserveonderdelen voor alle F-35 vliegtuigen in Europa is vandaag officieel geopend.

Nederland gaat alle reservedelen voor alle F-35 toestellen in Europa opslaan. Dat maakte het Amerikaanse ministerie van Defensie in augustus 2017 officieel bekend. Het gaat om opslag, verzending en het beheer van reservedelen van meer dan 400 F-35’s voor de komende decennia.

Opening distributiecentrum F-35
Twee jaar na het grote nieuws, is het dc een feit. Op luchtmachtbasis Woensdrecht is onder toeziend oog van zo’n tweehonderd genodigden uit binnen- en buitenland, waaronder afgevaardigden van het Pentagon en de Amerikaanse overheid,  het Europese warehouse officieel geopend.

 

 

Vanuit het dc op de luchtmachtbasis zal Nederland de komende twintig jaar de logistiek verzorgen van de reserveonderdelen van het nieuwe gevechtsvliegtuig. Het eerste JSF toestel voor Nederland landde donderdag in Leeuwarden. Maar de logistieke deal is veel groter dan enkel Nederland.   Richard Laurijssen, Commandant Logistiek Centrum Woensdrecht: “Het gaat niet enkel om onze eigen fleet. Maar om de hele F-35 fleet in Europa; van Israël tot Noorwegen en van het Verenigd Koninkrijk tot de oostgrens van Europa.”

Picken, packen verzenden
Het Logistiek Centrum Woensdrecht (LCW) fungeert als het Europees distributiecentrum. Het distributiecentrum is onlangs nog vernieuwd en geautomatiseerd. In het warehouse, dat een oppervlakte heeft van 14.000 vierkante meter, worden vooral kleine onderdelen opgeslagen. Vanaf hier vindt de verpakkingen en verzending plaats. Inclusief de douaneafhandeling en exportvergunningen. Het Europese dc LCW krijgt een vooruitgeschoven post op Schiphol. Dit omdat vervoer niet alleen over de weg gaat, maar ook via de lucht.

 

 

Wat tijdens de vele speeches van de betrokken partijen (Nederlandse luchtmacht, Lockheed Martin, Pratt & Whitney en One Logistics)  opviel waren de woorden moed en vertrouwen. Het was geen gemakkelijke klus om het vertrouwen van de Amerikanen te winnen en de klus binnen te halen. René de Koning van One Logistics, de logistieke man achter dit succes vergeleek in zijn speech de vele jaren onderhandelen met die van een wielerwedstrijd bergop: “Koud, soms warm, maar veelal klimmen. Maar wanneer je wedstrijd klaar is en je hebt gewonnen dan voel je de pijn niet meer.” Ook keek hij vooruit naar de volgende fase: “We moeten opschalen en snel om alle vliegtuigen te servicen want het aantal F-35 vliegtuigen zal verdubbelen de komende jaren.”

Bron: Logistiek.nl

Geef de eerste reactie