Economische missie naar Zuid-Afrika

Wilt u zakendoen in Zuid-Afrika? Ga dan van 15 t/m 19 november 2015 mee met de economische missie naar Zuid-Afrika in aanwezigheid van minister-president Mark Rutte en staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken.

Zuid-Afrika is de economische krachtcentrale van Afrika en is de toegangspoort tot veel andere Afrikaanse markten. Zuid-Afrika is de belangrijkste economische partner van Nederland in Afrika. Voor landbouwproducten uit Zuid-Afrika is Nederland zelfs de tweede grootste markt wereldwijd. Zuid-Afrika en Nederland werken intensief samen op het gebied van land- en tuinbouwtechnologie en in de volle breedte van de waterproblematiek. Tevens ligt er voor het Nederlands bedrijfsleven voldoende kansen en mogelijkheden in de groeiende voedselverwerkende industrie in Zuid Afrika.

Belangrijke sector

De sector transport & logistiek is essentieel voor Zuid-Afrika’s positie in de wereldeconomie. Nederland kan bijdragen aan uitdagingen op het gebied van agro-logistiek, vliegveld- en havenontwikkeling, scheepsbouw en de offshore olie & gassector.

Hoogtepunt

Een hoogtepunt tijdens de missie zal het House of the Future in Johannesburg zijn. Hier zullen Zuid-Afrikaanse en Nederlandse ondernemers, kennisinstellingen en overheden in een inspirerende omgeving samenwerken aan creatieve, innovatieve oplossingen voor de belangrijkste kansen en uitdagingen van het land. Als onderdeel van het House of the Future zal in Kaapstad de ‘Garden’ worden gepresenteerd; een interactieve showcase van de vruchten van Nederlands-Zuid-Afrikaanse samenwerking. Naast bovengenoemde sectoren zal in het House of the Future ook ruime aandacht zijn voor duurzame energie.

Bedrijvenprogramma

De missie biedt een goede gelegenheid voor Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen om de Zuid-Afrikaanse markt te verkennen en om nieuwe contacten te leggen. Nadat minister Ploumen vorig jaar een missie met 50 bedrijven begeleidde, is de aanwezigheid van minister-president Rutte en staatssecretaris Dijksma dit jaar een goede mogelijkheid om bestaande contacten aan te halen. De programma’s voorzien in matchmaking, bedrijfsbezoeken en/of seminars. Daarnaast worden netwerkactiviteiten zoals een Holland Trade Receptie georganiseerd. Het House of the Future vormt een extra element: tijdens het bezoek aan Johannesburg biedt het House of the Future een platform om de belangrijkste stakeholders en potentiële partners in de sector te ontmoeten. Alle sectoren komen daarbij aan bod; ondernemerschap en onderwijs zijn de verbindende thema’s in het programma. Ten slotte kan de missie worden benut om bijvoorbeeld contracten of MoU’s te ondertekenen in het bijzijn van minister-president Rutte en staatssecretaris Dijksma.

Geef de eerste reactie