Havendebat Rotterdam 2017

Groen licht voor overslag
Het gaat goed met de Rotterdamse haven. Klinkende groeicijfers konden worden overlegd tijdens de presentatie van de eerste halfjaarcijfers. Maar die groei brengt ook uitdagingen met zich mee. Zo lijkt de congestie een structureel probleem te worden en is de groei niet in alle segmenten even stevig. Op 7 december 2017 vindt het Havendebat Rotterdam plaats. Hier gaat de Rotterdamse havengemeenschap in debat over deze actuele onderwerpen. Praat u mee? Rens de Jong is dagvoorzitter en tevens debatleider.


Congestie

De congestie heeft vele oorzaken. Door de jaren heen wisselen deze oorzaken elkaar als estafette af: beperkte ruimte en capaciteit van terminals, bouwwerkzaamheden van Maasvlakte 2, schaalvergroting, nieuwe kranen, automatisering, het inregelen van nieuwe terminals, het ontbreken van de interne baan en ga zo maar door. Vooral de binnenvaart is kind van de rekening. Schippers moeten soms dagen wachten op hun lading. Tijdens het havendebat benaderen we deze kwestie vanuit elk perspectief en zoeken we naar oplossingen.

Breakbulk
Het tweede onderwerp dat aan bod komt is breakbulk. De haven heeft de ambitie om uit te groeien tot dé breakbulkhaven van Europa, maar moet daarvoor de concurrentie aangaan met de zuiderburen. Wat kan de haven doen om deze overslag te laten groeien? Is er teveel focus op containers? Hoe maken we van Rotterdam breakbulkhaven nummer 1?

Constructief debat
Het havendebat staat ook dit jaar weer onder leiding van BNR-presentator Rens de Jong. Scherp en met flair leidt hij het debat, zoekend naar een oplossing. Aan het debat nemen veel besluitnemers deel. Ontmoet meer dan 200 professionals van rederijen, terminals, barge-operators en vervoerders.

Programma 
08.45 uur Ontvangst met koffie en thee
09.30 uur Opening door debatleider Rens de Jong

Deel 1: Congestie
09.40 uur Congestie: omvang probleem, partijen & oplossing | Robin van Leijen – Fenex
10.00 uur Debat
10.45 uur Pauze

Deel 2: Breaklbulk
11.15 uur Breakbulk: groei overslag Rotterdamse haven | Tobias Pieffers – NT
11.30 uur Debat
12.00 uur Uitreiking Container Liner Shipping Award
12.15 uur Afsluiting
12.30 uur Netwerklunch
13.30 uur Einde

Geef de eerste reactie