Inspiratiesessie mobiliteit en logistiek de zorg

Waarom logistiek?
De zorglogistiek is aan het veranderen: afdelingen en locaties worden kleiner en patiënten worden steeds meer vanuit een thuissituatie ondersteund. Dit biedt de nodige logistieke uitdagingen op het gebied van kosten, bereikbaarheid en duurzaamheid.

  • Hoe organiseren we op de beste manier de regionale en stedelijke zorglogistiek?
  • Wat betekenen deze uitdagingen voor de last-mile?

Waarom mobiliteit?
Personenmobiliteit wordt in het kader van vitaliteit en duurzaamheid steeds belangrijker voor organisaties, zo ook in de zorg. Ziet u ook graag uw medewerkers meer fietsen? Dit kan. Hoe? Leer van succesverhalen van collega-ondernemers die u voorgingen.

  • Met wat voor acties krijgt u uw medewerkers op de fiets?
  • Wat voor voordelen levert dit op voor u en uw medewerkers?

Luister onder andere naar ideeën, ervaringen en uitdagingen van Carinova, Huuskes, F. v.d. Vooren, PostNL, CB en Fietskoeriers.nl.

Voor wie?
De Inspiratiesessie is onmisbaar voor:
professionals verantwoordelijk voor logistiek of mobiliteit binnen zorginstellingen
directeuren en hr-managers van zorginstellingen
leveranciers van zorginstellingen
logistieke dienstverleners
beleidsambtenaren met zorg of mobiliteit in hun takenpakket
specialisten in de zorglogistiek

Programma
13.30 uur Inloop en ontvangst
14.00 uur Welkom door Arjan Brink (Programmamanager Cleantech Regio) en Freek Boele (Logistiek makelaar Cleantech Regio)
14.05 uur Plenaire presentatie zorglogistiek in transitie: een blik op de toekomst
14.30 uur Parallelle workshops over mobiliteit en logistiek in de zorg (inclusief pauze)
17.00 uur Plenaire terugkoppeling na de workshops, afronding en netwerkborrel

Meer gedetailleerde programma-informatie
14.05 uur Plenaire presentatie zorglogistiek in transitie: een blik op de toekomst
Bas van Bree, Programmamanager TKI Dinalog
Ons zorgstelsel is volop in ontwikkeling en staat voor grote transities. Deze transities hebben impact op de organisatie van zorgketens en daarmee ook op de logistiek. Andersom is het ook zo dat de logistiek een transitie kan faciliteren, naar bijvoorbeeld meer zorg buiten de zorginstellingen (extramuralisatie). In de Topsector Logistiek wordt onderzoek gedaan naar vernieuwende logistieke concepten in een veranderende markt, ook met betrekking tot de zorglogistiek. Zo is in samenwerking met de Topsector Life Sciences & Health in beeld gebracht hoe (innovatie in) logistiek kan bijdragen aan hoogwaardige zorg voor de patiënt. Bas van Bree van TKI Dinalog geeft u aan de hand van enkele toekomstbeelden inzicht in de uitdadingen en (on)mogelijkheden voor de zorglogistiek van de toekomst.

14.30 uur Parallelle workshops over mobiliteit en logistiek in de zorg (inclusief pauze)

Workshops Mobiliteit
Fietsstimulering in woon-werkverkeer loont!
Arnold Helfrich, mobiliteitsmakelaar Beter Benutten Zwolle-Kampen
De meeste werkgevers hebben de kosten van hun mobiliteitsbeleid niet scherp. Tegelijkertijd zijn steeds meer zorginstellingen bezig met het stimuleren van gezond mobiliteitsbeleid door bijvoorbeeld tot 7,5 kilometer niet zo maar een parkeerplaats aan te bieden. En voor de afstand tot 20 kilometer het fietsen per e-bike te stimuleren op fiscaal gunstige manieren. Daarmee gaan de kosten en ziekteverzuim naar beneden! Voor veel organisaties is hier nog winst te behalen, want meer dan 50% van alle autoritten is korter dan 7,5 kilometer. En in bijvoorbeeld Overijssel woont 60% van de medewerkers op fietsafstand van het werk. Tijdens deze sessie nemen we u onder andere mee in de aanpak van Medisch Spectrum Twente en Isala uit Zwolle. Hoe kwamen zij tot een gezond en modern mobiliteitsbeleid voor hun medewerkers?

Thuiszorg: ruil de auto in voor de e-bike
André Kuipers, manager Zorg & Welzijn Zorggroep Manna
In hoeverre is in de thuiszorg de elektrische fiets een goed vervoermiddel voor de woon-werk- en zakelijke ritten? Het aandeel van de auto is in de thuiszorg hoog en daarmee ook de reiskostenvergoedingen. Via een pilot wilden Zorggroep Manna en Livio een antwoord op de vraag of het aandeel van de auto omlaag kan door het gebruik van e-fietsen te stimuleren. André Kuipers, manager Zorg & Welzijn bij Zorggroep Manna, bespreekt graag met u de resultaten van de pilot.

Workshops Logistiek
THUIZZ: een innovatief concept voor zorg en welzijn thuis.
Martin Plant – Directeur Services bij Carinova
Martin Plant, Directeur Services bij Carinova, gelooft dat thuis de beste plek is om oud te worden. Maar hoe faciliteer je als zorginstelling het pakket van diensten dat nodig is voor de veiligheid, gezondheid, zorg en het welzijn bij de mensen thuis? Martin Plant licht onder meer de twee pijlers toe waarop de implementatie van THUIZZ gebaseerd is: innovatie en community care. Vervolgens gaat hij hierover in gesprek met een aantal martkpartijen: PostNL, Medische Groothandel F. v.d. Vooren, Fietskoerier Deventer, Huuskes en Vegro. Hoe kijken zij aan tegen de uitdagingen van extramuralisatie? Hoe kunnen ze samen met Carinova ervoor zorgen dat producten en diensten duurzaam, sociaal en efficiënt bij de mensen thuis beschikbaar zijn? Uiteraard wordt u als deelnemer betrokken bij deze discussie!

Zorglogistiek op de fiets, een prima oplossing?
Joost Arends, Benno Geerlings en Martijn Rozendal – Eigenaren Fietskoerier Deventer, Zoef Fietskoerier Zutphen en Fietskoeriers Zutphen.
Joost Arends, Benno Geerlings en Martijn Rozendal zijn eigenaren van snelgroeiende fietskoerierbedrijven, respectievelijk Fietskoerier Deventer, Zoef Fietskoerier Zutphen en Fietskoeriers Zutphen. Steeds meer zorgorganisaties maken gebruik van hun diensten. Onder andere apotheken, ziekenhuizen, verpleeghuizen, medische groothandels en thuiszorgorganisaties. Hoe werkt dat? Zijn er niet veel beperkingen? Wat zijn de voordelen? Kunnen fietskoeriers ook samenwerken met andere partijen zoals logistieke dienstverleners en SW-bedrijven? Joost, Benno en Martijn lichten dit toe en we gaan hierover in gesprek met hun klanten, partners en uiteraard u als deelnemer.

Reflecteren op slimme zorglogistiek
Patricia Maas – Business Development Manager bij CB
Onafhankelijke, transparante en slimme (logistieke) dienstverlening in de zorgsector draagt bij aan betere zorg. CB neemt u graag mee in haar wereld binnen de gezondheidszorg, onder andere met Hulpmiddelbezorgd.nl, en reflecteert op kansen en obstakels die zij hierin tegenkomt. Graag nodigen wij u uit om met ons mee te denken over hoe het zorgproces van de patiënt nog beter kan verlopen met steun vanuit o.a. logistiek (betere toegang tot o.a. hulpmiddelen), informatievoorziening en financiële afhandeling met zorgverzekeraars. Wat moet beter worden georganiseerd, wat zijn prioriteiten en welke uitdagingen zijn er nog? U bent van harte welkom.

 

Geef de eerste reactie