Logistiek innoveren in het MKB? Praktisch, snel en eenvoudig

Op woensdag 26 februari 2014 organiseert Dinalog een seminar over praktische innovaties in de logistiek.  Vanuit vier invalshoeken lichten ondernemers en specialisten uit de praktijk eenvoudige en bruikbare toepassingen toe: techniek, marketing, procesverbetering en IT.

 

Wetenschappers op verschillende universiteiten en hogescholen in Nederland houden zich vaak bezig met complexe modellen om theorieën te toetsen en ideeën te ontwikkelen. Dat is een must om Nederland voorop te laten blijven lopen in de logistieke ratrace. Maar de praktische toepassingen van deze modellen is verre van eenvoudig. Voor grote bedrijven en multinationals is deze kennis beschikbaar en toepasbaar, maar voor het MKB is dit vaak een brug te ver. De aansluiting is vaak onvoldoende of geheel afwezig. Zelfs met subsidies en andere stimuleringsmaatregelen komt het in het MKB niet echt van de grond op grote schaal. Toch wil het MKB graag innoveren en ook daarin investeren. Voorwaarde is dan wel dat deze innovaties pragmatisch van aard zijn; ideeënontwikkeling met beide voeten op de grond. Dat is dan ook wat dit seminar u gaat bieden.    

 

Programma: 

 

Techniek    

‘brandstofkosten en milieubelasting reduceren met CNG / LNG’

Spreker: Peter Hendrickx – Rolande 

 

Peter hendrickx: “ Vloeibaar aard/biogas als vervanger voor diesel in het wegvervoer”  Vloeibaar aard/biogas het schone, duurzame en economische  alternatief voor diesel in het wegvervoer. Het gebruik van vloeibaar aardgas als brandstof aantoonbaar goedkoper is dan diesel. Een aantal concrete business cases komen voorbij. Bijkomend voordeel is het lagere geluid niveau van een gasmotor vergeleken met een diesel zodat hiermee dagrand distributie mogelijk wordt. Voor Albert Heijn de reden om deze trucks in te zetten voor het bevoorraden van de supermarkten.

 

Peter Hendrickx is sinds vier jaar actief bij Rolande LNG B.V. en heeft mede aan de wieg gestaan van het opzetten van de complete supplychain om LNG als brandstof in het wegvervoer beschikbaar te krijgen. Hij heeft hierdoor veel ervaring opgebouwd in een heel nieuwe ontwikkeling die nu op gang komt.

 

Marketing

‘Marktgericht innoveren in de logistiek’

Spreker: André Reurink – Kamer van Koophandel Oost- Nederland

 

Het verkopen van een product of dienst begint niet bij een aanbod, maar bij weten wat de klant wil. Welke taken heeft de verlader te klaren en hoe kan een vervoerder of logistiek dienstverlener daar een bijdrage aan leveren. Om hier achter te komen moet de ondernemer de klant kennen, weten waar de klant wakker van ligt en welk cadeau u hem kunt schenken. In de inleiding van André Reurink zal hij ingaan op een methode om met de klant af te stemmen waar zijn vraag ligt en aan de hand waarvan u kunt  bepalen hoe u deze in gaat vullen. Alleen dan kan uw onderneming onderscheidend zijn. Innovatiekansen zullen alleen ontstaan wanneer u in gesprek gaan met uw klant en u de marktsignalen tot u neemt. U bent als ondernemer aan zet!

 

André Reurink is adviseur bij de Kamer van Koophandel Oost- Nederland en heeft in de logistieke sector meer dan 10 jaar ervaring met innovatietrajecten. Hij is als consulent in het Noord-Nederland werkzaam geweest bij Transport en Logistiek Nederland. Daarna heeft hij bij Syntens jarenlang innovatietrajecten bij ondernemers aangezwengeld en heeft hij een duidelijke visie over hoe ondernemers in de logistieke sector hun meerwaarde bij klanten onder de aandacht kunnen brengen.

 

IT

‘Sneller en efficiënter handelen met Intelligent Cargo’

Spreker: Simon Dalmolen – CGI

 

“Intensievere samenwerking tussen bedrijven en het real-time delen van informatie zorgt voor meer flexibiliteit en efficiëntie in de logistieke keten. Om ketens te optimaliseren dient er meer data en informatie te worden gedeeld. Een virtueel ecosysteem maakt dit mogelijk en helpt de keten om het vervoer van containers en producten te optimaliseren. Het is mogelijk om voor één of meerdere containers een digitale schaduw te creëren, hierin kan informatie virtueel worden gecategoriseerd.

 

Het Internet of Things maakt het mogelijk om zowel binnen als buiten de onderneming extra informatie te verzamelen over wat van belang is voor een organisatie. Maar wat is nu de toegevoegde waarde van sensoren? En is Google Glass nu een hype? Of hebben we er echt iets aan in de logistieke keten? Laten we de Google Glass gewoon eens testen tijdens het seminar …”

Simon Dalmolen is werkzaam als senior consultant op het gebied van Mobiliteit & Transport en Logistiek bij IT-bedrijf CGI. Daarnaast promoveert momenteel aan de Universiteit van Twente op het onderwerp Cross Chain Control Centers en de rol van IT.

 

Twitter: @SimonDalmolen
Websites: www.cgi.com / http://www.utwente.nl/mb/iebis/staff/dalmolen/

 

Procesverbetering

‘Veranderingen realiseren vanuit de basis!’

Spreker: Eduard Meiler – EdInterim 

 

Eduard Meiler: “Innoveren in één dag!”  Het geld ligt op straat. Het enige dat u als ondernemer moet doen is leren om dit te zien en je kan het zo oppakken. Met deze uitnodiging prikkelt Eduard zijn publiek. Binnen bedrijven is enorm veel kennis onbenutte aanwezig. De mensen op de werkvloer (operationeel) hebben ontelbare ideeen voor procesverbetering.  Deze worden vaak niet erkend en herkend. Jammer, want zo blijft de potentie voor verbetering onbenut. Via innoveren in één dag worden groepen medewerkers binnen een bedrijf begeleid om binnen een dag drie concrete business cases op te leveren. Dit reslutaat bereiken we  onder andere via brainstormsessies en deductiemethoden.

 

Eduard Meiler heeft meer dan twintig jaar ervaring in de logistiek, de laatste zes jaar als interim manager / adviseur, via EdInterim. Succesvolle opdrachten bij SCA, GVB, TNT, Geodis, FrieslandCampina, PostNL, Rijkswaterstaat, DOC Kaas, EVO en Agrifirm staan op zijn trackrecord. Zijn kracht zit in de combinatie van operationeel interim management, optimale communicatie en duurzame procesverbetering. 

 

 

Wilt u mogelijkheden ontdekken hoe u snel verbeteringen in uw logistieke organisatie kan realiseren? Dan is dit seminar een aanrader! Meldt u zich aan via onderstaande link.

 

Deelnemers kunnen deze dag gratis gebruik maken van de flexplekken van Dinalog en een lunch om 12:00 uur. Het programma start om 13:00 uur en wordt om 15:30 uur afgesloten met een borrel.

 

 

 

Geef de eerste reactie