Trade Mission naar Panama en Miami

 

De logistieke handelsmissie naar Panama vindt plaats van 12 tot 15 april onder leiding van de minister-president van Aruba, Mike Eman.

Als extra component bieden we de mogelijkheid om door te reizen naar Miami en daar een additioneel handelsbezoek aan te bieden voor 16 en/of 17 april. Maritieme en logistieke ondernemers uit Nederland, Aruba, Curaçao en Sint Maarten nodigen we van harte uit om deel te nemen. Dit is de kans om booming Panama en Miami te ontdekken. Het ministerie van Buitenlandse Zaken zet zich actief in voor de belangen van Nederlandse bedrijven in het buitenland, onder meer via het ambassadenetwerk.

 

Uitbreiding Panama als logistieke hub

Panama ontwikkelt zich als de logistieke hub van de Latijns-Amerikaanse regio. Het is de snelst groeiende Latijns-Amerikaanse economie. De uitbreiding van het Panamakanaal is bijna gereed. In 2016 kunnen schepen van 13.500 TEU het kanaal door waarmee de capaciteit verdrievoudigt. Panama heeft al 2 van de 3 grootste containerhavens van Latijns-Amerika.

Nieuwe investeringsmogelijkheden worden nu concreet. Een nieuwe containerterminal zal worden gebouwd en bestaande terminals worden uitgebreid. Op de planning staan verder een Ro-Ro terminal, een scheepswerf en een LNG-terminal.

Panama wil ook meer value-added logistic services aantrekken. Internationale bedrijven als 3M, Nestle en Caterpillar hebben hun regionale distributie al gevestigd in Panama. Meer multinationals zullen volgen. Dit vergt investeringen in haveninfrastructuur, vliegvelden, intermodaal transportsysteem en logistieke parken.

 

Miami als groeiende logistieke speler in de regio

Zuid-Florida, en dan met name Miami, heeft de laatste 10 jaar een enorme groei meegemaakt. Zuid-Florida heeft meerdere internationale lucht- en zeehavens, 1.300 logistieke dienstverleners en ongeveer 1.200 handelskantoren. Grote multinationals hebben hun hoofdkantoor voor Latijns-Amerika in Miami, van waaruit de financiële en logistieke regie wordt gedaan. Voorbeelden hiervan zijn Porsche, Dole, Apple, Oracle, IBM, Burger King, AIG, American Airlines en FedEx Express. Ook grote internationale en Amerikaanse banken hebben een vestiging in Miami die speciaal gericht zijn op Latijns Amerika markt.

Zeker met de aankomende uitbreiding van het Panamakanaal zal de logistieke en de distributiesector in Florida alleen nog maar verder groeien. Zowel voor havenactiviteiten als voor verdere doorvoer via de luchthaven. Miami noemt zich dan ook terecht de ‘Gateway to the Americas’.

 

Nieuwe kansen

Deze ontwikkelingen maken de handelsmissie aantrekkelijk voor bedrijven uit volgende sectoren:

  • maritieme en logistieke infrastructuur; havenontwikkeling, scheepsbouw en off-shore
  • infrastructuur over land; spoor- en vrachtdienstverlening
  • logistiek van luchtvaart; passagier- en vrachtvervoer en intermodale logistiek
  • ondersteunende systemen voor logistieke dienstverlening
  • watermanagement

 

Het programma

De missie wordt georganiseerd in het kader van de Panama Maritime World Conference & Exhibition 2015. Op deze beurs zijn de grote spelers uit de maritieme en logistieke sector vertegenwoordigd. Deelnemende bedrijven worden vertegenwoordigd in de gezamenlijke Koninkrijk Lounge of kunnen kiezen voor een individuele stand. De handelsmissie biedt daarnaast een tailor made matchmakingprogramma, netwerkevenementen, high-level meetings en seminars.

Minister-president Eman van Aruba zal de delegatie van bedrijven uit het gehele Koninkrijk leiden. Eman is een charismatische, energieke politiek leider die goed bekend is in de Latijns-Amerikaanse regio. Hij zal deuren openen en de expertise van de Nederlandse private sector op hoog niveau goed vertegenwoordigen.

U kunt uw bedrijf het beste laten vertegenwoordigen op niveau van regional business manager, country/area manager of general manager.

 

Aanmelden en kosten

De kosten om deel te nemen aan de missie zijn €750,- (dit is inclusief internationale promotie van uw bedrijf in de gezamenlijke lounge, plus toegang tot de conferentie). Niet inbegrepen zijn de reiskosten, accommodatie en persoonlijke uitgaven. De kosten van individuele stands op de conferentie bedragen € 3.100,-. Er worden geen extra kosten berekend voor de missie naar Miami. Niet inbegrepen zijn de reiskosten, kosten voor accommodatie en persoonlijke uitgaven.

Meld je aan voor de missie door een mail te sturen naar PAN-EA@minbuza.nl. Neem voor meer informatie contact op met Jennie van Haren: jennie.haren@minbuza.nl of bel de ambassade op +507 280 6667. Na aanmelding krijgt u een uitnodiging voor een intakegesprek.

Voor vragen over het bezoek aan Miami kunt u contact op nemen met Barbara Staals: barbara.staals@minbuza.nl of bellen naar +1-786 8660492.

Geef de eerste reactie