Vakbeurs Mobiliteit – Leefbare, duurzame, bereikbare, slimme steden

Mobiliteit speelt een steeds nadrukkelijkere rol als onderdeel van openbare ruimte. Daarom vindt Vakbeurs Mobiliteit vanaf 2022 gelijktijdig en op dezelfde locatie plaats als Vakbeurs Openbare Ruimte.

Zelfrijdende auto’s, MaaS, drones, hyperloops, slimme parkeergarages. Deze innovaties lijken soms verre toekomstmuziek, maar gemeenten in Nederland moeten nu al klaargestoomd worden voor deze onvermijdelijke (en noodzakelijke) veranderingen. En tegelijkertijd moet onze huidige infrastructuur veilig, toegankelijk en duurzaam blijven.

Welke ontwikkelingen moet u in de gaten houden? En hoe vertalen we het grote aanbod van innovatie naar implementatie? Kortom, hoe houden we Nederland mobiel?

Denk onder andere aan:

  • Smart Mobility
  • Infrastructuur & Inrichting
  • MaaS
  • Fiets- en voetverkeer
  • Verkeersdata
  • Openbaar vervoer
  • Parkeren

Leefbaar

Iedere gemeente staat voor de uitdaging om leefbaarheid en toegankelijkheid in balans te houden. Inwoners moeten genoeg voorzieningen hebben om zich gemakkelijk te kunnen verplaatsen, maar mogen tegelijkertijd niet gehinderd worden door de infrastructuur die hiervoor nodig is. Denk hierbij aan het beheren en redigeren van autoverkeer, en het bevorderen van openbaar vervoer en voet- en fietsverkeer.

Duurzaam

Duurzame mobiliteit kan op talloze manieren worden ingevuld. Elektrisch rijden wordt niet alleen gangbaarder, maar zal in de nabije toekomst de standaard zijn. Reizen per fiets, openbaar vervoer of te voet wordt steeds aantrekkelijker door smart technologie. Bovendien wordt wetgeving omtrent uitstoot, luchtkwaliteit en milieuzones steeds verder aangescherpt, en is circulair bouwen een concept waar iedere gemeente naar streeft.

Bereikbaar

In een toegankelijke gemeente heeft iedereen gelijkwaardig en onafhankelijk toegang tot de infrastructuur, gebouwen en openbare ruimte. De Nederlandse infrastructuur is wereldwijd gezien een van de sterkste, maar kampt nog steeds met overvolle snelwegen, parkeertekorten en andere mobiliteitsproblemen. De middelen om dit te verhelpen zijn er al, maar moeten nog op slimme wijze worden geïntegreerd in onze bestaande infrastructuur.

Slim

In de slimme stad zijn vervoersmiddelen en verkeerslichten met elkaar en hun omgeving verbonden via het Internet of Things (IoT). Data, sensoren, gps en apps kunnen niet functioneren zonder slimme connectiviteit en een stabiel netwerk. Slimme technologie maakt real-time reisinformatie, efficiënte deelmobiliteit en autonoom transport mogelijk.

Geef de eerste reactie