Fabriek Logistiek opent als eerste testcentrum voor logistieke spelers

Op het bedrijventerrein Tech Lane Ghent heeft de eerste logistieke testruimte van België de deuren geopend. Fabriek Logistiek biedt logistieke bedrijven en onderzoekers de mogelijkheid om logistieke oplossingen in de praktijk uit te proberen.

Fabriek Logistiek wil een stap verder gaan dan de beurzen waar je alleen de opstelling en een video kan bekijken van logistieke oplossingen. Logistieke spelers die hun activiteiten willen digitaliseren en automatiseren, maar de technologieën eerst effectief willen testen vooraleer ze te implementeren, zijn aan het juiste adres bij Fabriek Logistiek. Het initiatief gaat uit van POM Oost-Vlaanderen en VDAB, dat al zijn logistieke opleidingen in Oost-Vlaanderen op de site centraliseert.

“We helpen bedrijven het bos door de bomen te zien in het ruime keuzeaanbod. Tegelijkertijd hebben ze in Fabriek Logistiek de mogelijkheid om alles uit te proberen met hun eigen personeel en eigen goederen zodat ze de overschakeling naar een nieuwe technologie perfect kunnen voorbereiden”, zegt Danny Vanrijkel, projectmanager van Fabriek Logistiek (rechts op de foto). “Het opzet is ook belangrijk met de krapte op de logistieke arbeidsmarkt. Door automatisatie en digitalisatie kan je uittesten hoe je efficiënter kan werken met je bestaand personeelskader”, vult Dieter Geenens (links op de foto), algemeen directeur van POM Oost-Vlaanderen, aan.

Palletwerking en e-commerce
Fabriek Logistiek, gelegen in het bedrijven- en wetenschapspark Tech Lane Ghent (Zwijnaarde), bestaat uit drie modules. “Module 1 focust op het testen en samenwerken op het gebied van palletwerking. Denk aan oplossingen om hogere magazijnrekken te plaatsen, een efficiëntere orderpicking, technologieën om de ergonomie te verbeteren of een drone die een verloren pallet in je magazijn kan lokaliseren”, verduidelijkt Vanrijkel. Het tweede magazijn is gericht op de e commerce. “Een van de toestellen toont bijvoorbeeld de ideale manier om een pallet te stapelen. Zo kan je heel snel nieuwe medewerkers opleiden, ook mensen die het Nederlands niet machtig zijn.”

Opleidingen
In module 3bevindt zich het logistieke trainingsplatform van VDAB. Daar organiseert VDAB logistieke opleidingen voor zowel arbeiders- als bediendenprofielen. Werkgevers die op zoek zijn naar nieuwe medewerkers, kunnen in gesprek met VDAB de cursisten ontmoeten en ze via stages of vacaturegerichte opleidingen aannemen.

Kijk voor meer informatie op: Fabriek Logistiek

Bron: Flows

Geef de eerste reactie