ICT & Informatievoorziening

Fintech meets Logistics

De eerste meetup van logisticsandfintech.com is een feit. Dinsdag 21 februari kwamen zo’n 40 geïnteresseerden uit het fintech- en logistieke veld in Prodock Amsterdam bijeen om van elkaar te leren en nieuwe mogelijkheden te ontdekken. “Inspirerend en voor herhaling vatbaar.” Deze sessie is dan ook de eerste in een reeks van Meetups.

Nadat wetenschappelijk directeur van Dinalog Albert Veenstra de kickoff deed waarbij hij de aanwezigen vanuit de Fintechhoek uitleg gaf over het totale logistieke speelveld, nam Jan Egbertsen, Manager Innovation van de Haven van Amsterdam het stokje over. De veranderende rol van de haven stond hierbij centraal, maar ook volgde er een mooie lijst met concrete uitdagingen die enthousiast ontvangen werd door het publiek met een fintech-achtergrond. Er werd even stil gestaan bij de hoeveelheid data die in de logistieke sector rond gaat, maar hoe weinig het ook daadwerkelijk beschikbaar wordt gesteld voor een efficiëntere, duurzame keten.

Bij de volgende spreker kwam het delen van data en het vertrouwen dat hierbij komt kijken ook aan bod. Robbert Blanken van Transdoclink liet in een korte pitch zien hoe zij gewerkt hebben aan logistiek betaalprocessen. Als Fintech bedrijf in de logistieke sector hebben zij al flinke hindernissen overwonnen en lessen geleerd. In de zaal was men erg geïnteresseerd in de werking van de financiële stromen in de logistiek en hier werd een helder beeld bij geschetst.

Voldaan, een bedrijf dat facturen opkoopt en deze direct voldoet geeft aan een mooie niche te vinden in de logistiek. Op dit moment is ongeveer 10% van de werkzaamheden logistiek, maar Benjamin Westdorp van Voldaan ziet nog volop groeimogelijkheden. “Met name MKB heeft het soms nog zwaar in de logistieke wereld waar lange betalingstermijnen nog eerder norm dan uitzondering zijn en banken niet staan te springen om hen te factureren”.

Al met al, een mooie start van een nieuwe samenwerking, waar ook tijdens de borrel nog goed over nagepraat werd. De oproep aan fintech en logistiek om elkaar op te zoeken en elkaars markten te ontdekken werd enthousiast ontvangen.

De volgende meetup staat gepland voor 20 april. Locatie en sprekers zijn nog niet bekend. Om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws in logistics and fintech kunt u uzelf aanmelden voor de nieuwsbrief op www.logisticsandfintech.com.

Geef de eerste reactie