Internationale samenwerking

Herontwerp van schepen voor efficiënte logistiek in Indonesië

Op 15 oktober 2019 organiseerden TKI Dinalog, Nuffic Neso Indonesia en Erasmus Universiteit Rotterdam een maritiem kennis evenement in Jakarta.

Meer dan 60 Holland alumni en professionals uit de transport, logistieke en maritieme sector bezochten deze avond. Het evenement beoogde de huidige status van maritieme logistiek in Indonesië te bespreken en werd ondersteund vanuit de actielijn buitenlandpromotie van de Topsector Logistiek. Zowel huidige maritieme ontwikkelingen als lopende onderzoek passeerden de revue. Sprekers waren:

  • Sahattua Simatupang, R&D Director Center Sea, Inland Shipping, Ministerie van Transport.
  • dr. Albert Veenstra, Wetenschappelijk directeur TKI Dinalog en professor Trade & Logistics RSM Erasmus Universiteit
  • Patrick Hooijman, senior project manager Ships, teamleider Transprot & Shipping, MARIN
  • Rafiazka Hilman, MEL Alumna en PhD kandidaat

Albert Veenstra stelde dat Indonesië een complexe eilandnatie is, met ongelijke verdeling van populatie en rijkdom. Het bevorderen van maritiem transport en logistieke infrastructuur zou het land grote voordelen bieden op de lange termijn. Dit werd vervolgens onderschreven door Mr Sahattua Simatupang in zijn keynote. Hij legde verder uit dat de optimalisatie van de maritieme sector van essentieel belang is voor het verbeteren van de efficiency van logistiek en daarmee de continuïteit en stabiliteit van de prijs voor basisbehoeften, met name in afgelegen gebieden in Indonesië.

Albert Veenstra sloot met heel concrete kennisexport; de scheepsbouwarchieven van ca 12,5 jaar samenwerking Indonesië-Nederland Integrated Boatbuilding Projects (1982-1995) zijn met ondersteuning van KLM Cargo, Martinair, Copex en TKI Dinalog verscheept naar Indonesië. Deze zending bevat herontwerpen van klassieke Indonesische houten schepen. Het Institut Teknologi Sepulu Nopember (ITS) zal er een vernieuwingsslag aan geven, zodat de schepen nu een volwaardige rol kunnen spelen in het zeevervoer in Indonesië.

 

Geef de eerste reactie