Huibregtsenprijs 2021 gewonnen door Rob van der Mei “Wiskunde voor een veiliger en gezonder Nederland”
VU-hoogleraar Business Analytics Sandjai Bhulai en hoogleraar Toegepaste wiskunde Rob van der Mei (Centrum Wiskunde & Informatica /VU) hebben de Huibregtsenprijs 2021 gewonnen met hun onderzoeksproject ‘Wiskunde voor een veiliger en gezonder Nederland’.
Zij ontvangen de prijs omdat zij wetenschappelijke kwaliteit en vernieuwing van hun onderzoek weten te combineren met een bijzondere maatschappelijke waarde. “We hebben onder meer methoden en modellen ontwikkeld die ervoor zorgen dat ambulances vaker op tijd komen. Het gaat niet alleen om het publiceren in mooie wetenschappelijke tijdschriften. Het is vooral een voorbeeld van hoe wetenschap kan helpen om levens te redden,” aldus Rob van der Mei.
De prijs is 4 oktober uitgereikt op de Avond van Wetenschap & Maatschappij in de Nieuwe Kerk in Den Haag en bestaat uit een sculptuur, ‘De Denker’, van beeldend kunstenaar Wil van der Laan, een workshop, aangeboden door het Lorentz Center in Leiden en 25 duizend euro. Dit bedrag mogen Bhulai en Van der Mei gebruiken voor onderzoeksactiviteiten.
Slimme planning ambulances
Al meer dan twintig jaar zoeken Sandjai Bhulai en Rob van der Mei samen naar wiskundige oplossingen voor uiteenlopende maatschappelijke problemen. Ambulances moeten bijvoorbeeld binnen vijftien minuten aanwezig zijn bij urgente situaties, maar dit lukt niet altijd. Bhulai en Van der Mei ontwikkelden een nieuwe planningsmethode voor ambulances die het aantal te late aankomsten met 25 tot 30 procent verminderde. Hun methode wordt inmiddels in een aantal veiligheidsregio’s gebruikt en is ook inzetbaar voor de brandweer, politie, wegenwacht en onderhoudsdiensten. Uit dit werk is CWI spinoff Stokhos Emergency Mathematics voortgekomen, inmiddels ook actief over de grens van Nederland.
Daarnaast werken zij onder andere aan het terugbrengen van de wachttijden in de ouderenzorg, zelfmoordpreventie, het bestrijden van cybercriminaliteit en het snel herkennen van nieuws op social media. Die laatste methode wordt gebruikt door nu.nl en het ANP. Ook hebben zij in het kader van het COVID-19- vaccinatieproces, samen met een groep VU-studenten, modellen en een planningstool ontwikkeld voor het optimaal verdelen van vaccinaties over de priklocaties, waarmee zoveel mogelijk mensen kunnen worden gevaccineerd.
Geef de eerste reactie