Cross Chain Collaboration Center (4C)

Impact van innovatie in pakketbezorging

“Via lokale voorraden profiteren lokale winkeliers en hebben consumenten aankopen snel in huis.”
In gesprek met: Peter Kole, Directeur Green City Distribution

Voor de bevoorrading van binnensteden worden 8 keer meer voertuigen ingezet dan nodig is. Zo heeft 80% van alle vervoerders slechts 1 of 2 afleveradressen. Transport kan efficiënter, goedkoper en schoner. Eerder bood Green City Distribution vervoerders in ruim 20 steden een oplossing voor stedelijke distributie door goederen voor de binnenstad aan de rand van de stad te bundelen. Dat is efficiënter – klanten besparen 25 tot 50% op operationele kosten – en de CO2-uitstoot is sterk verminderd. Nu biedt Green City Distribution met GreendropZ een oplossing voor lokaal transport van pakketten waarmee ook consumenten hun aankopen snel en schoon ontvangen.

Restcapaciteit
Het principe achter de lokale bezorgservice GreendropZ is simpel: de deeleconomie. Delen kan
door gebruik te maken van restcapaciteit. Iedere stad beschikt over een lokale voorraad van producten
en lokaal transport. Inzicht in beschikbaarheid biedt kansen om vraag en aanbod aan elkaar te
koppelen en lokale producten via lokaal transport hun weg naar de consument te laten vinden. Peter Kole: “Als consumenten lokaal winkelen, profiteren lokale winkeliers en dankzij gebundeld transport neemt de
CO -uitstoot af. Dichtbij betekent bovendien een snelle levering.”

Platform
Via een platform in de cloud worden lokale winkeliers, koeriers en klanten aan elkaar verbonden en wordt de restcapaciteit in de stad zichtbaar. De transporteurs kunnen beroepskoeriers zijn, maar ook particulieren. Met de GreendropZ-app plaatst een gebruiker een verzendopdracht op het platform en kiest de gewenste locatie, aflevertijd en koerier. Na betaling kan de gebruiker de koerier via de app volgen tot deze het pakket heeft afgeleverd. Kole: “De software voor het platform is ontwikkeld door ISTIA, ook deelnemer binnen Dinalog Incubator. Door kennis te bundelen werken we echt aan open innovatie.”

Pilot
In een pilot in Breda verzorgen fietskoeriers de bezorging voor een grote lokale elektronicawinkel. Kole: “Dat betekent online een iPad bestellen en dezelfde dag nog tot 10 uur ’s avonds laten bezorgen. Overdag op het werk of ’s avonds thuis, doordeweeks of in het weekend. Waar mogelijk altijd met een fietskoerier, maar bij grotere pakketten met auto of minibus.” Lekker aan het winkelen in de stad, maar geen zin om te sjouwen? “Ook dan kan de consument zijn of haar aankopen via GreendropZ snel en schoner ontvangen.”

“Dinalog Incubator biedt kansen aan start-ups en open innovatie in de logistiek.”

RESULTATEN
• Ontwikkeling van het GreendropZ-platform dat op een slimme manier vraag en aanbod koppelt.
• Ontwikkeling van de GreendropZ-app waarmee gebruikers eenvoudig verzendopdrachten beheren.
• Betere benutting van restcapaciteit in lokale voorraad en transport voor snelle levering van online en offline aankopen.

Geef de eerste reactie