Cross Chain Collaboration Center (4C)

Impact van innovatie in sierteeltlogistiek (Vermeer Transport Numansdorp)

Project: Hubways
In gesprek met: Ries Vermeer, mede-eigenaar Vermeer Transport Numansdorp

De Nederlandse sierteeltsector wordt mondiaal gezien als wereldmarktleider. De vraag is nu hoe het deze positie kan behouden en versterken. Het antwoord is eenduidig: door samenwerking. Maar hoe moet die eruit zien en hoe laat je concurrenten samenwerken en informatie delen? Dat is inderdaad geen makkelijke opgave, zegt Ries Vermeer, eigenaar Vermeer Transport. Hij zat in de stuurgroep van Hubways, een project dat met één IT-platform de informatiestroom in de hele sierteeltsector verbindt, van orderinvoer via track & trace tot aan het afleverbericht van de zending.

INFORMATIE DELEN

De aangesloten partijen moeten dankzij het delen van kennis en informatie meer grip krijgen op hun logistieke stromen en de processen beter laten verlopen. Op dit moment gaan opdrachten nog via telefoon fax of e-mail, vertelt Vermeer. “Dat geeft vertragingen en miscommunicatie met fouten als gevolg. Straks kunnen er ook dingen mis gaan, maar dan weet je waar het mis ging en kun je ervan leren.”

WAARBORGEN PRIVACY
De bottleneck voor het slagen van het project is dat er genoeg draagvlak is in de sector. Vermeer: “De eerste vraag die partijen ons stellen is: wat gaat dat kosten? Het moet dus niet te duur zijn en voldoende opleveren.” Daarbij is de privacy heel belangrijk: niemand wil dat zijn informatie over zendingen of opdrachten voor anderen toegankelijk wordt. Toch acht hij de kans groot dat het uiteindelijk gaat lukken. “Op dit moment is er een architectuur voor de ICT, er zijn demonstraties gegeven en de marktpartijen zijn op de hoogte van het project.” De volgende stap is de start van pilots

GOED VOOR NEDERLAND

Er zijn berekeningen uitgevoerd over de mogelijke besparingen. Dit geeft het inzicht dat niet één partij een heel groot voordeel heeft: het is goed voor de hele sector en daarmee voor Nederland, zegt de logistiek dienstverlener. “Gelukkig ziet de sector zich als onderdeel van de BV Nederland die versterkt moet worden. Die overtuiging is sterk.”

Geef de eerste reactie