Cross Chain Collaboration Center (4C)

Impact van innovatie bij bloemkwekers

“De meeste tijd gaat zitten in het uitdenken van het model voor samenwerking”
In gesprek met: Arnoud de Vries, manager Greenport Logistics

 

DaVinc3i onderzoekt hoe de Nederlandse sierteeltsector in het virtuele handelsnetwerk zijn leidende concurrentiepositie in wereldwijde sourcing en afzet van bloemen en planten in Europa kan versterken.

Eén van de betrokken partijen in het project is Greenport Logistics, een coöperatie die is  gestart door zeven logistieke dienstverleners met jarenlange ervaring in de sierteeltsector. Arnoud de Vries van Greenport Logistics ziet een aantal ontwikkelingen die samenwerken noodzakelijk maken. “Er worden steeds vaker kleinere bestellingen gedaan. Om de frequentere belevering rendabel te houden, zullen we producten van verschillende kwekers moeten bundelen. Ook zien we schaalvergroting, zowel bij kwekers als bij exportbedrijven.”

Snel resultaten

Op dit moment zijn er twee mogelijkheden, schetst hij. “Zelf de producten bundelen en het volume doen toenemen door fusies of overnames, of onze krachten bundelen in een strategische samenwerking. Greenport Logistics koos voor het laatste, en dit is tevens het uitgangspunt van onderzoeksproject DaVinc3i.” Maar zo’n samenwerking organiseren is geen sinecure, spreekt De Vries uit ervaring. “De meeste tijd gaat zitten in het uitdenken van het model. Heb je dat eenmaal voor elkaar, dan boek je snel resultaten.”

Belangrijke inzichten

DaVinc3i geeft hem op dit moment vooral belangrijke inzichten over de toekomst van de sierteelt. “In de eerste periode spraken we veel over ontwikkelingen in de logistiek in onze sector. Je hoort hoe wetenschappers en andere partijen in de keten hierover denken. Met deze informatie kun je als bedrijf veel beter je positie bepalen en strategische keuzes maken.”

Waardeverdeling

Maar er zijn ook praktische initiatieven. Zoals de student uit het netwerk van DaVin3i, die nu bij Greenport Logistics het waardeverdelingsmodel van coöperatie verbetert. De vraag is hierbij: hoe verdeel je kosten, opbrengsten, risico’s, en rechten en plichten tussen verschillende partijen? “Het rapport van de student is door de coöperatie aangenomen en wordt geïmplementeerd. Dankzij de nabijheid van de universiteiten in het onderzoeksproject, hebben we gemakkelijk toegang tot de academische wereld.”

 

“Het rapport van de student voor verbetering van het waardeverdelingsmodel is door de coöperatie aangenomen en wordt geïmplementeerd.”

 

Resultaat:

  • Inzicht in de toekomst van de logistiek in de sierteeltsector
  • Implementatie waardeverdelingsmodel voor samenwerking
  • Makkelijke toegang tot academische wereld

 

 

Geef de eerste reactie