Cross Chain Collaboration Center (4C)

Impact van innovatie in de modeketen

“In het verleden hadden we gedurende enkele maanden zo’n 5 extra mensen nodig om de bestellingen te sorteren en om te pakken. Dat besparen we nu.”
In gesprek met: Frans de Koning, Manager Operations bij Body Cover Group

Op dit moment sturen alle Chinese fabrieken bestelde spullen naar de magazijnen van merken. Vervolgens worden daar de bestellingen van de winkels samengesteld. Dat moet efficiënter kunnen, vond MODINT, de branchevereniging voor mode en textiel. Zij bekeken of de badkleding niet per winkel gebundeld kon worden in een magazijn in China, zodat de bestelde kleding niet eerst naar de merken gestuurd hoeft te worden, maar direct naar de winkels kan. Het systeem is in China getest, en het werkt.

Vervoersbundeling

De voordelen zijn velerlei. Op de eerste plaats is het goedkoper om de pick/pack-activiteiten in China te doen. Ook de vervoersbundeling naar de winkels is interessant. De spullen gaan niet meer naar merken in Nederland. Dat betekent geen extra handelingen en minder kilometers. Kortom: het is efficiënter en goedkoper. In het tweede deel van het project wordt software ontwikkeld die in de bestellingen van leveranciers zoekt naar transporten die te bundelen zijn.

Goed op orde

Body Cover Group, onder meer producent van badmode, participeert in het project en liet begin 2013 de bestelling in China bundelen voor klanten in Nederland. “We hebben er allemaal veel tijd in geïnvesteerd, omdat het bij zo’n eerste test belangrijk is om gegevens goed uit te wisselen”, vertelt Frans de Koning, Manager Operations bij Body Cover Group. “We zijn ook gedwongen om eerder onze bestellingen goed op orde te hebben. Want bijsturen in dit proces is lastiger dan wanneer je alles in je eigen magazijn hebt staan.”

China goedkoper

Wat levert de bundeling op? “Het is een flinke besparing van kosten. In het verleden hadden we gedurende enkele maanden zo’n 5 extra mensen nodig om alle bestellingen om te pakken. Die activiteit gebeurt nu in China waar arbeid veel goedkoper is.”

Resultaat:

  • Een flinke besparing op personeelskosten door het verplaatsen van logistieke handelingen naar China

 

Geef de eerste reactie