Service Logistiek

Impact van innovatie in het verpakkingsproces

“Mensen doen in de keten verkeerde dingen met een verpakking.”

  

Als een product niet goed verpakt is kan het bij transport defect raken. Een verkeerde verpakking of een rammelend verpakkingsproces kan hoge directe en indirecte (vaak verborgen) kosten voor een bedrijf met zich meebrengen. FAES Group staat bekend om duurzaam verpakken en biedt verpakkingsadvies aan. Daarnaast biedt Faes Packaging Concepts (FPC) nu een software tool voor regie over verpakkingsprocessen in de hele logistieke keten. “Een goede verpakking is onlosmakelijk verbonden met logistiek”, aldus Ed Klijsen, business development manager bij FPC.

DINALOG Adviescheque

Faes wilde de verborgen kosten van Dead on Arrival (DOA) achterhalen. De DINALOG Adviescheque maakte samenwerking met de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) mogelijk. RUG ontwikkelde op basis van data van drie vooraanstaande klanten een rekenmodel dat nauwkeurig in kaart brengt welke kosten, door bijvoorbeeld hogere voorraadniveaus, additionele transportkosten en serviceverlening, DOA’s met zich meebrengen. Het onderzoek wees uit dat circa 30 procent van alle DOA’s veroorzaakt worden door slechte logistiek en dat het terugdringen tot 20 procent besparing kan opleveren.

Pilot Grenzeloze Logistiek

FPC ontwikkelde PackAssist, een web-based tool die stuurt op een effectieve beschikbaarheid en inzet van verpakkingen in de keten door meertalige animatie instructies waarin bestaande documentatie en systemen zijn geïntegreerd. De tool voorziet tevens in een transparant goedkeuringstraject voor de introductie van nieuwe verpakkingen waardoor verpakkingsprocessen in de hele keten beheersbaar worden en DOA’s afnemen. De Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM) stelde middelen uit het grensoverschrijdende INTERREG IV programma Grenzeloze Logistiek beschikbaar voor een pilot. In deze pilot is PackAssist toegepast in de wereldwijde distributieketen van reserveonderdelen van Philips Healthcare met 120.000 SKUs.

 

Vervolgonderzoek

De succesvolle pilot geeft ruimte voor verdere optimalisatiemogelijkheden bij Philips Healthcare, maar ook bij Faes Group. Veel kosten zijn nog niet inzichtelijk. Bijvoorbeeld de kosten voor serviceverlening bij DOA’s. RUG gaat vervolgonderzoek doen naar ‘activity-based costing’ en imagoschade door verkeerde verpakkingsprocessen.

“Vaak is de verpakking wel in orde, maar de processen of de organisatie daar rondom niet, waardoor verpakkingen niet zijn afgestemd op modaliteiten, bestemmingen, gevoeligheden en omgeving. Kortom, met de goede verpakking worden verkeerde dingen gedaan.”

Resultaat:

  • Wetenschappelijke onderbouwing dat circa 30 procent van alle DOA’s hun oorzaak vinden in slechte logistiek.
  • Rekenmodel voor het in kaart brengen van kosten die DOA’s met zich meebrengen.
  • Succesvolle implementatie van PackAssist bij Philips Healthcare, met:
  • Kostenreductie van miljoenen naar enkele tonnen (euro’s).
  • Terugverdientijd op basis van transportkosten slechts 1 à 2 maanden
  • Transportkostenreductie voor bepaalde onderdelen van meer dan 90 procent

Project partners:

POM Oost-Vlaanderen, POM Antwerpen, POM West-Vlaanderen, POM Limburg, POM Vlaams Brabant, Brabantse Ontwikkelings Maatschappij, Kamer van Koophandel Limburg, Vlaams Instituut voor de Logistiek, NV REWIN West Brabant, Dinalog, Zeeland Seaports, Interleuven

In gesprek met:

Ed Klijsen, business development manager, Faes Packaging Concepts

 

Voor meer informatie, neem contact op met Liesbeth Staps

Geef de eerste reactie