ICT & Informatievoorziening

Impact van innovatie in treinonderhoud

“Voorheen bleven niet gebruikte goederen eeuwig liggen”
In gesprek met: William Janzee, Supply Chain Planner NedTrain

Veel bedrijven werken met standaard systemen waarbij de benodigde modellen om voorspellingen te kunnen doen beperkt zijn. Het gevolg is te kleine of te grote voorraden, en dus onnodige kosten. In het demonstratieproject Planning Services vinden de betrokken partijen daarvoor een oplossing met behulp van een add-on planningstool. Bij NedTrain heeft dit bijgedragen aan een voorraadreductie ter waarde van 8 miljoen euro in één jaar tijd. William Janzee is sinds één jaar Supply Chain Planner bij NedTrain en heeft als taak de materiaalbeschikbaarheid hoog en de voorraad laag te houden.

Planningstool

Bij Nedtrain fluctueert de behoefte naar onderdelen flink. Bovendien moet het bedrijf altijd direct kunnen leveren. Janzee: “Voorheen hadden we weinig zicht op de behoefte. Daarom lagen er altijd grote voorraden, zodat we zelfs de grootste order aan zouden kunnen. In de praktijk kwam zo’n aanvraag maar zelden voor. Met de planningstool hebben we steeds actuele bestelparameters. Daardoor hebben we stukken minder voorraad nodig en kunnen we betere afspraken maken met onze leveranciers.”

Saneren

Leveranciers gaan pas produceren als NedTrain een opdracht plaatst. Janzee: “Bij lange productieprocessen moesten we orders daarom ver vooruit plaatsen. Als de behoefte aan dat product tussentijds afnam, kwam alles toch gewoon binnen, we hadden immers al besteld. Inmiddels zijn de onderdelen die op de plank lagen drastisch gesaneerd en hebben we de voorraad flink kunnen reduceren. Ook hebben we de samenwerking met onze leveranciers compleet veranderd. ”

Dubbele winst

Bij NedTrain wordt nu gewerkt met forecast en delivery schema’s. “Wij geven onze behoefte voor de komende 12 maanden aan, zodat de leverancier al vroeg inzicht heeft. Hierdoor is hij in staat de levertijd te verkorten. Het is winst aan beide kanten: wij hebben de onderdelen eerder binnen en de leverancier heeft al vroeg inzicht in de behoeften.”

Kruisbestuiving

De functie van Janzee is nieuw in het leven geroepen na afloop van het project Planning Services. Via het project is hij regelmatig in contact met collega’s die hetzelfde werk doen bij andere bedrijven. “We nemen dan altijd een onderwerp om over te discussiëren. Iedereen heeft daarover weer andere kennis en dat is erg interessant.”

“Bij lange productieprocessen moesten we orders ver vooruit plaatsen. Als de behoefte aan dat product tussentijds afnam, kwam alles toch gewoon binnen, we hadden immers al besteld.”

 

Resultaat:

  • Voorraadreductie van 20 miljoen naar 12 miljoen in één jaar tijd
  • Supply Chain Planner aangenomen
Geef de eerste reactie