In memoriam: Maria Iacob

Prof.dr. Maria-Eugenia Iacob is op maandag 7 oktober 2024 op 57-jarige leeftijd overleden.

Maria is alom gerespecteerd voor haar onderzoek naar Enterprise Systems Engineering, dat Enterprise Architectuur, Bedrijfsinformatiesystemen, Supply Chain Management en Kunstmatige Intelligentie combineert. Maria was vooral bekend om haar werk op het gebied van Enterprise Architectuur en haar belangrijke bijdragen aan de ontwikkeling van de Enterprise Architecture Modelling taal, ArchiMate. Maria droeg ook actief bij aan de kennisontwikkeling en innovatie binnen de portefeuille van TKI Dinalog en de Topsector Logistiek, alsook de richting, kwaliteit en beoordeling van onderzoek als lid van de ProgrammaCommissie van TKI Dinalog.

Met haar enorme toewijding en een uitstekende organisatie werkte Maria een enorme hoeveelheid werk af en zorgde ze ervoor dat elk detail vlekkeloos werd afgehandeld. Haar betrokkenheid uitte zich in de talloze projecten die ze initieerde, commissies waarin ze participeerde, cursussen die ze ontwierp en gaf, en de vele studenten die ze begeleidde, vooral haar promovendi, die altijd haar hoogste prioriteit hadden. Maria stond bekend om haar hoge werkethos, haar gedrevenheid, haar hands-on mentaliteit, haar passie voor onderzoek en onderwijs, en haar niet aflatende steun voor haar studenten. Ook tijdens haar ziekte bleef ze zich inzetten voor haar collega’s, in het bijzonder haar promovendi. Haar onvermoeibare inzet en passie waren duidelijk voor iederen die haar kende. Geen taak was haar te veel en ze deed het allemaal met een glimlach.

Maria was onder meer penvoerder van het project SynchromodalIT waarin een synchromodaal logistiek infrastructuur model werd ontwikkeld om de efficiëntie, betrouwbaarheid en duurzaamheid van de logistieke dienstverlening te verbeteren. Geheel in lijn met Maria’s passie voor het daadwerkelijk laten oppakken van kennis door bedrijven, werkte het project vanuit een unieke combinatie van wiskundige methoden, gaming en IT-kennis om het bewustzijn te creëren bij en het trainen van logistieke dienstverleners. Deze insteek zette ze voort met projecten Autonomous Logistics Miners for Small-Medium Businesses, ICCOS (Industry 4.0-driven Supply Chain Coordination for SMEs) en ReAL (Reinforcement LeArning Platform for SMEs in Logistics), waar naast een schaalbaar IT platform om besluitvorming tijdens logistieke processen te ondersteunen ook online onderwijsmiddelen en workshops werden ontwikkeld. Om ontwikkelde kennis toepasbaar te maken voor logistiek dienstverleners, en met name MKB. Deze visie bracht ze ook met veel verve en zeer gedegen voorbereiding in tijdens het ontwikkelen van calls en beoordelen van voorstellen in de programmacommissie van TKI Dinalog. “Mag ik toch weer vagen om aandacht voor data management en toepassing in het MKB?”. Ze was trots op en genoot van haar bijdrage aan de sturing van het onderzoek binnen de Topsector Logistiek. En wij genoten van haar kennis, enthousiasme en gedrevenheid.

We verliezen niet alleen een inspirerende en toegewijde wetenschapper in onze academische gemeenschap, maar ook een dierbare en hartelijke collega. Onze gedachten zijn bij familie, collega’s en vrienden, bij het verwerken van dit enorme verlies.

Het Bestuur, de Programmacommissie en het team van TKI Dinalog

Bewerkt op basis van publicatie UTwente, 8 oktober 2024

 

Geef de eerste reactie