Kennis Theater tijdens ICT & Logistiek was groot succes
De logistieke sector is volop in beweging, iets wat duidelijk zichtbaar en voelbaar was tijdens de vakbeurzen ICT & Logistiek en Logistica Next die van 8 tot en met 10 november plaatsvonden in de Jaarbeurs. Na drie jaar wachten stonden de beurzen dit keer in het teken van automatisering, robotisering, digitalisering en ketensamenwerking. Exposanten pakten uit met producten en innovaties, de sfeer was als vanouds en de reacties van zowel exposanten als bezoekers waren alom positief. In Topsector Logistiek Theater waren iedere dag verschillende workshops bij te wonen en paneldiscussies waar kennisuitwisseling en ontmoeting centraal stonden. Sprekers van onder andere Ikea, Bol.com, Plus Retail, Fonq, Sligro en Topsector Logistiek trokken overvolle zalen en deelden hun inzichten, innovaties en uitdagingen.
Met 9.466 bezoeken en een hoog beslissingsniveau van de bezoekers verliepen de 2022 edities van ICT & Logistiek en Logistica Next bijzonder succesvol. Van alle bezoekers gaf 59 procent aan een eind- of medebeslisser te zijn bij aankopen en de gehele sector kwam weer bij elkaar om de grote uitdagingen met elkaar te bespreken.
Lancering programma Digitale Infrastructuur Logistiek (DIL)
Op de eerste beursdag gaf Ruth Clabbers (Directeur-generaal Luchtvaart en Maritieme zaken) van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat op de beurs ICT & Logistiek het officiële startschot voor het programma Digitale Infrastructuur Logistiek (DIL). Met dit programma zetten overheid én bedrijfsleven samen de schouders onder toekomstbestendige logistieke ketens waarbij digitaal samenwerken de hoofdrol speelt. Het ministerie en de overige ketenpartners, Havenbedrijf Rotterdam, Havenbedrijf Amsterdam, Schiphol, evofenedex, TLN, douane en vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven werken samen aan de uitvoering van het programma.
Topsector Logistiek Theater (TKI Dinalog)
In de verschillende workshops werden er innovaties en ontwikkelingen, die de logistiek slimmer en duurzamer maken, besproken. Want niet innoveren is geen optie in de logistiek. Tijdens beide evenementen hebben we bedrijven met een logistieke functie, maar ook gemeenten, kennisinstellingen en andere organisaties concrete handvatten geboden om zelf aan de slag te gaan met de kennis en innovaties die vanuit de Topsector Logistiek en TKI Dinalog zijn voortgekomen.
Onderwerpen zoals data delen en digitalisering, duurzaam multimodaal vervoer, carbon footprinting, forecasting in e-logistiek, artificial Inteligence, serious gaming en meer passeerden hierbij onder andere de revue.
Robo en Drone Team Twente
Van 8 tot en met 10 november bekleedde het multidisciplinaire studententeam RoboTeam Twente en DroneTeam Twente beide een stand hier ontmoeten ze bezoekers die zicht bezighouden met de logistiek van vandaag, en de logistiek van de toekomst. RoboTeam Twente streeft ernaar om te innoveren en te inspireren in de velden van Robotica en Kunstmatige Intelligentie. Het innoveren vertaalt zich in de constante ontwikkelingen van de autonome voetbalrobots waarmee internationale wedstrijden worden gespeeld. Bij deze robots komen technieken naar voren die van grote waarde kunnen zijn binnen de logistiek. Denk aan de communicatie tussen meerdere robots, het kunnen aanpassen naar een alsmaar veranderende omgeving, en de kunstmatige intelligentie die hierbij komt kijken. Met een live demo konden bezoekers een indicatie krijgen van hoe dat er in de praktijk aan toe gaat; Wie het lukte om met een controller een goal te scoren tegen de AI-keeper, had een koekje gewonnen. RoboTeam Twente inspireert door anderen kennis te laten maken met robotica. Dit doen wij door workshops te geven met mBots. Dit zijn kleine, makkelijk te programmeren robots die voor de volledigheid ook werden tentoongesteld bij de stand. Er was veel aandacht voor de robots en velen hadden interesse om zelf ook een workshop aan te vragen voor hun eigen bedrijf of de school van één van hun kinderen.
Het Robo Team Twente is een multidisciplinair team van studenten van de Universiteit Twente die willen innoveren in zowel robotica als kunstmatige intelligentie. Drone Team Twente is ook een studententeam van de Universiteit Twente zij ontwikkelen drones voor humanitaire hulpverlening. De missie van het team is om de drone-industrie te innoveren en te versnellen.
You’ve got freight
Amber van Oel, serious game You’ve got freight, zij organiseerde een sessie op donderdag 10 november: Weer een geweldige ervaring hoe snel de uitdagingen van synchromondaal transport naar voren komen tijdens een spelsessie. De spelers moeten hun containers zo goedkoop, snel en schoon mogelijk naar het achterland vervoeren. De capaciteit op het netwerk speelt hierbij een cruciale rol: een half leeg schip of een te volle trein worden beboet. Tijdens de spelsessie op de beurs ontstond de goede discussie binnen een van de teams of ze cruciale informatie over hun vracht moesten prijsgeven of dat ze voor hun eigen winst zouden strijden, onderling vertrouwen blijft een uitdaging. Uiteindelijk hebben twee teams de krachten gebundeld en is de kracht van samenwerking naar voren gekomen door de winst te pakken.
Dank aan alle aanwezigen voor het delen van je kennis en inzichten, interesse en vragen! Mocht je naar aanleiding van één van de sessies nog meer informatie willen laat het dan vooral weten en neem contact met ons op. Klik hier voor de sfeerimpressie.
Geef de eerste reactie