Kogel door de kerk: Duitsland erkent eCMR

Ook Duitsland erkent het eCMR protocol. De nodige landen gingen het land voor, waaronder de Benelux en Groot-Brittannië. Onder diverse Nederlandse organisaties is er de hoop dat de ratificatie door Duitsland van de digitale vrachtbrief leidt tot de adoptie door meer landen.

De digitale vrachtbrief, eCMR, bestaat al een aantal jaar. Verschillende landen hebben de basis waarmee eCMR werkt al erkend, waaronder Nederland, België, Luxemburg, Groot-Brittannië, Frankrijk, Spanje en Polen. Twee landen die de digitale vrachtbrief nog niet ratificeerden zijn Oostenrijk en Italië.

Duitsland erkent eCMR

Dat Duitsland eCMR erkent ‘biedt bestaande gebruikers de mogelijkheid om ook met Duitsland digitaal te gaan werken’, laat evofenedex weten. “Dit is een belangrijke stap voorwaarts voor het gebruik van digitale vrachtbrieven”, aldus Nanne Schriek, projectmanager Supply Chain Management bij de organisatie. “Nu Duitsland als belangrijkste export- en importland voor wegtransport het protocol geratificeerd heeft, is dit waarschijnlijk een stimulans voor nog meer verladers en vervoerders om ook met eCMR te gaan werken.” ‘Duitsland erkent eCMR’ zat overigens al wel even in de pijplijn. Al in 2018 was bekend dat eCMR in de Duitse kabinetsplannen was opgenomen. Dat betekende dat het een goede kans maakte om uitgevoerd te worden.

‘Hopen op brede adoptie’

Evofenedex laat in een reactie duidelijk doorschemeren een voorstander te zijn van een brede adoptie van de digitale vrachtbrief. Schriek: “Het eCMR-protocol zorgt ervoor dat de digitale vrachtbrief aan dezelfde juridische eisen en standaarden voldoet als de vertrouwde papieren vrachtbrief. Door te investeren in eCMR-software kunnen bedrijven voordelen behalen die digitalisering te bieden heeft. Zo ontstaat er transparantie van informatie en real-time inzicht in goederenstromen. Een groot bijkomend voordeel is bijvoorbeeld een betrouwbare digitale administratie van emballage.”

Meer dan tien eCMR aanbieders

Er zijn diverse aanbieders van eCMR, maar in Nederland is Transfollow vermoedelijk de bekendste. In totaal overstijgt het aantal aanbieders van eCMR in Nederland de tien partijen, waaronder Alpega en Transporeon.

Bron: Logistiek.nl

Geef de eerste reactie