Logistiek onderzoek is noodzakelijk voor oplossingen in de praktijk

De logistiek kent tal van uitdagingen. Er vindt een energietransitie plaatst, het belang van digitalisering en artificial intelligence groeit, de supply chain moet weerbaarder zijn en dan is er altijd nog het tekort aan handjes. Annemarie Terpstra, commercieel directeur van Combi Terminal Twente (CTT) en vertegenwoordiger MKB in het Topteam Logistiek, bespreekt dit met mensen uit de sector tijdens het Topsector Logistiek Festival.

Het Topsector Logistiek Festival eerder deze maand in het Feyenoord-stadion in Rotterdam bracht de sector bij elkaar. Er werd gesproken over het belang van de sector en de uitdagingen die er liggen. Annemarie Terpstra, commercieel directeur van Combi Terminal Twente (CTT), was een van de sprekers op het podium. Terpstra maakt zich hard voor het betrekken van het mkb en spreekt met de sector over de uitdagingen in de branche.

Tips en tricks van en voor de sector

Terpstra spreekt met Deborah Boegheim, vakdocent STC Group en machinist, over de uitdagingen met betrekking tot het werven van nieuw talent voor onder andere de machinistenopleiding. Met Anne-Ruth Scheijgrond, expert infrastructure inland navigation van Port of Twente, wordt gesproken over de waterstand in het Twente kanaal en hoe bij laag en hoog water nagedacht moet worden hoe de toeleveringsketen veerkrachtiger kan en moet worden.

Roy Bolscher van voedingsmiddelenbedrijf Bolscher vertelt Terpstra over de energietransitie en de verduurzamingsslag die Bolscher de afgelopen heeft gemaakt, onder andere door middel van een flinke CO2-besparing middels het inzetten van elektrisch vervoer.

Ook geeft Annemarie Terpstra aan dat logistiek onderzoek noodzakelijk is voor oplossingen in de praktijk. Zo is de Rail cargo game het resultaat van de Human Capital voucher, met de Rail Cargo Game leer je in korte tijd de meest belangrijke feiten over deze sector, weet je welke soort goederen vervoerd worden over het spoor en kan je alleen of samen met een andere speler je kennis testen. Daarnaast wordt er gesproken over multimodale veerkracht bij laag water door binnenvaart beter te kunnen plannen en softe maatregelen hiervoor te kunnen nemen (in plaats van dure infrastructuur oplossingen). Hierover is onlangs een nieuw onderzoeksproject gestart van Universiteit Twente: Transitioning towards resilient multimodal corridors using digital twinning.

Tenslotte spreekt Annemarie Terpstra met Willem van Jaarsveld van de Technische Universiteit Eindhoven. Hij legt uit hoe artificial intelligence een handje kan helpen bij logistieke uitdagingen refererend aan het Dynaplex onderzoeksproject.

Kijk hier naar de reportage: https://ow.ly/ivHE50PRPRE

Geef de eerste reactie