Logistieke innovatie San Francisco
Silicon Valley. De naam wordt geassocieerd met een sfeer van succes, rijkdom en innovatie. Als we in Nederland ergens een succes van willen maken noemen we het een valley: start up valley, energy valley, food valley, health valley, …
Van 23 tot 29 juni is de Topsector Logistiek, vertegenwoordigd door leden van het Topteam en van bestuur en directie van het TKI in San Francisco om te kijken wat daar te halen is voor de logistieke sector in Nederland. Het programma bestaat uit bezoeken aan Flexport, Hyperloop, Uberrush, Jasper Technologies, Peleton Technologies, Google, Waze, en HP.
Een paar verwachtingen wil ik hier alvast vastleggen:
Flexport is een expediteur, die gebruik maakt van de nieuwste technologie op het vlak van data delen en data verzamelen. Dit is een ontwikkeling die al een tijd aan de gang is in de expediteurswereld, en waar ook de grote expediteurs niet echt goed grip op krijgen. DHL heeft onlangs een zeer groot IT traject zien mislukken. Ik ben benieuwd wat Flexport nu echt anders doet dan anderen.
Jasper Technologies is betrokken bij de ontwikkeling van het Internet of Things: alle apparaten gaan in de toekomst met elkaar praten. Dat heeft natuurlijk een enorme impact op de logistiek, maar er zijn ook nog wel vragen. Hoe gaat de communicatie tussen mensen en apparaten verlopen? Hoeveel intelligentie moeten pakketten, ladingdragers, voertuigen mee krijgen om efficiënt te kunnen functioneren? Is het technische niveau van communicatie nu al voldoende, of moet er nog veel ontwikkeld worden? Hoe garandeer je overal internet en wifi als communicatie-infrastructuur?
Peleton Technologie is bezig met de technologische ontwikkelingen rondom platooning van voertuigen. Hier zijn we in Nederland ook behoorlijk ver mee, zoals wel bleek bij de platooning demonstratie op 5 april in Rotterdam. Interessant hier is de keuze voor technologieën, zoals echt autonoom rijden (wat google doet), of coöperatief rijden, wat we in Nederland doen.
Het bezoek aan Google en Waze zal in het teken staan van Google Maps. De focus gaat daar steeds meer uit naar het leveren van betrouwbare real-time verkeersinformatie in met name steden, die gebruikt kan worden door allerlei bezorgdiensten. Op basis van patentaanvragen weten we dat Google denkt eens een cross-over te maken naar het leveren van de fysieke bezorgdiensten, waarmee ze dan de concurrentie aangaan met partijen als Über. Tijdens de bezoeken zijn we in de gelegenheid dat eens direct te vragen.
HP, tenslotte is van origine een bedrijf dat computers en printers maakt. Nu zijn ze bezig de ommezwaai naar 3D printing te maken. In Europa zijn we daar ook enthousiast over, maar er is toch ook wel wat reserve: wordt het nu echt groot?, gaat het alles vervangen of blijft het bij nichemarkten? Interessant om te zien hoe men daar bij HP tegenaan kijkt.
Enfin, voldoende verwachtingen en onderwerpen om te bespreken. Ik zal hiervan dagelijks verslag doen vanuit San Francisco. Graag tot morgen.
Lees de volgende blog: ÜberANYTHING
Geef de eerste reactie