Supply Chain Management

On-demand warehousing onderweg naar Nederland

Betere benutting van restcapaciteit en strategische locaties voor de overflow van voorraden zijn dé aanleiding voor de aanstaande lancering van een nieuw platform in Nederland: Stockspots. Nieuwe technologieën en de aanhoudende de druk op marges dwingen de logistieke sector flexibeler te worden. Het was een kwestie van tijd tot er een flexibele warehouse-oplossing kwam.

Het idee is simpel: een online marktplaats brengt vraag en aanbod van warehousecapaciteit en de bijbehorende diensten bij elkaar. Flexibiliteit is daarbij het uitgangspunt. Voor zowel de vrager als aanbieder wordt het eenvoudig gemaakt om flexibele warehousing in te zetten. Een overzichtelijk managementsysteem in de cloud biedt grip op voorraad, zendingen en warehousecapaciteit.

Remko Been, één van de intiatiefnemers van het platform: “We zagen dat gemiddeld 10-20% van de warehousecapaciteit in Nederland gedurende het jaar leeg staat. Met name seizoensgebonden producten drukken op lege vierkante meters.” Mede-oprichter Coen de Lange vult aan: “de sharing economie is al jaren bezig aan een opmars. Platformen als Airbnb schieten uit de lucht en maken het klanten gemakkelijker om te kiezen voor een flexibele en duurzame oplossing. Is een marktplaats voor on-demand warehousing dan niet de logische stap voor de sector?”

Begin mei verschijnt er een whitepaper waarin de verdieping wordt gezocht naar de mogelijkheden voor de markt. De start-up Stockspots wordt daarbij gesteund door de Topsector Logistiek die in dit plan ook een duurzame oplossing ziet. Voorraden kunnen op een strategische locatie worden gehouden, dichterbij de eindklant, waardoor onnodige kilometers bespaart worden. Een betere benutting van warehousecapaciteit geeft daarnaast ook een gunstig effect op de markt en daarmee op de strategische warehousepositie van Nederland.

Momenteel wordt er hard gewerkt aan het platform. De komende maanden ontwikkelt Stockspots samen met toekomstige gebruikers de praktische werking van het platform. Geïnteresseerden kunnen via Stockspots.eu gegevens achterlaten om ontwikkelingen te volgen en om aanbod te plaatsen voor de lancering. Vanaf 1 oktober kan Nederland gebruik maken van stockspots.eu en is de sector een flexibele, duurzame en efficiënte marktplaats voor warehousing rijker.

Geef de eerste reactie