Datagedreven Logistiek

Optimalisatie van zorgprocessen: de winst van wiskunde

Om zorgprocessen binnen en tussen zorgorganisaties te optimaliseren, is wiskunde van onschatbare waarde. Dat bleek tijdens de kennissessie van TKI Dinalog, het kennisinstituut van de Topsector Logistiek, tijdens Zorg & ICT.

Tijdens de sessie belichtte Rob van der Mei, hoogleraar aan de VU, wat modellen, die onder meer in de logistieke sector al veel worden toegepast, kunnen betekenen voor de dagelijkse zorgpraktijk. Van der Mei: “Wiskundigen zitten niet de hele dag stellingen te bewijzen. Onze studenten en promovendi werken voor concrete opdrachtgevers, ook uit de zorg.  Wij zorgen dat wetenschap de weg vindt in de praktijk.”

Goed nieuws

Hij noemde als voorbeeld het project Dolce Vita. Dat richt zich op het optimaliseren van zorgprocessen in de acute ouderenzorg. De resultaten zijn veelbelovend. Van der Mei: “Wat ons heel duidelijk is geworden, is dat wachttijden lang niet altijd door capaciteitsproblemen veroorzaakt worden. En dat is goed nieuws.”

Optimalisatie interne zorgprocessen

Dennis Moeke, lector aan de hogeschool Arnhem en Nijmegen, ging in het tweede deel van de sessie in op de optimalisatie van interne zorgprocessen. Daaruit bleek duidelijk dat zeker in de langdurige zorg nog veel winst te behalen is. Een tipje van de sluier: uit data-analyse blijkt dat ook niet-planbare processen prima te voorspellen zijn.

Deze ontwikkelingen komen voort uit het living lab SSCMH (Sustainable Supply Chain Management in Healthcare). Klik hier voor meer informatie.

Geef de eerste reactie