Cross Chain Collaboration Center (4C)

Pakketbezorging wordt nog slimmer door samenwerking DPD en TNO

TNO en pakketdienstverlener DPD zijn een strategisch partnership aangegaan om technische vernieuwing in de logistieke sector naar een hoger niveau te tillen en te versnellen. De partijen richten zich op innovatie met betrekking tot voertuigen, data-analytics, robotisering en automatisering. Op basis van een gezamenlijke innovatieagenda ontwikkelen TNO en DPD concrete projecten waarbinnen geëxperimenteerd kan worden. De eerste concrete uitwerking van het partnership is het project SOLiD, gericht op een zelf-organiserend pakketbezorgingssysteem.

De groei in e-commerce & thuisbezorging, de verdere verstedelijking, toenemende klantwensen en noodzaak tot verduurzaming vragen om innovatieve oplossingen in de logistieke sector. Door het samen met TNO opstarten van ontwikkelingen op het gebied van urban logistics, data analytics en disruptive technologies kan DPD haar positie in de markt verstevigen.

Paul van den Avoort, Director Mobility, Logistics & Smart Cities: “Dit partnership verkort de time to market van innovaties. We kunnen versneld innovaties in de praktijk toetsen en vervolgens in één moeite door ontwikkelen en implementeren door een kundige marktleider als DPD. Al doende leren we en sturen we bij. Het is vooral van belang om te beginnen, zodat de markt op een verantwoordelijke manier de wensen van de consument kan blijven vervullen. Met de gezamenlijke innovatieagenda en de samenwerking kunnen we bestaande kennis eenvoudiger inzetten en de huidige uitdagingen op het gebied van mobiliteit en verstedelijking het hoofd bieden.”

Zelforganiserende pakketbezorging
Door de strategische samenwerking tussen TNO en DPD wordt ontwikkelde kennis in de praktijk toegepast en kunnen innovaties in de logistieke sector versneld worden. Het project SOLiD over zelforganisatie in de pakketindustrie, en het project ‘Haalbaarheid Zero Emissie Stadslogistiek Rotterdam’ zijn hier de eerste voorbeelden van die starten in 2018. In het SOLiD project werken DPD, TKI Dinalog, TNO, PrimeVision, diverse gemeenten en vier universiteiten gezamenlijk aan onderzoek en experimenten om het pakketbezorgingssysteem verder zelf-organiserend te laten verlopen. Een ander belangrijk onderwerp op de innovatieagenda is duurzaamheid. Zo wordt nu haalbaarheidsonderzoek gedaan naar zero emissie pakketbezorging in Rotterdam.

Op basis van de innovatielijnen worden de komende tijd meer projecten ontwikkeld al dan niet met meerdere partners.

Geef de eerste reactie