Duurzaamheid

PODCAST – Tien jaar innovatie in Topsector Logistiek

Tien jaar geleden, met de komst van TKI Dinalog, is logistieke innovatie in een stroomversnelling gekomen. Willem Heeren vertrekt als bestuursvoorzitter. In een aparte podcast bespreekt hij samen met Albert Veenstra en Aad Veenman de belangrijkste thema’s.

De podcast, onder leiding van Tom van ’t Hek, gaat over actuele trends als vergroening, mainportbeleid en over data driven logistics. Maar eerst vertelt Willem Heeren wat hem vooral is bijgebleven van de afgelopen periode met een groot aantal projecten. Hij is blij met de manier waarop de samenwerking tussen bedrijfsleven, wetenschap en overheid tot stand kwam en vooral is voorgezet. “We zitten, dankzij de langjarige ondersteuning van de overheid, nu in de derde fase van drie jaar dat we in de triple helix vorm werken aan logistiek en innovatie met hele mooie resultaten.”

Vooral MKB heeft hulp nodig
Het hoort volgens Heeren bij de rol van TKI Dinalog om helder te maken wat de mogelijkheden zijn om te vernieuwen en vooral te vergroenen. Dat vindt Albert Veenstra ook. “Er zijn zoveel dingen die we te doen hebben, daar hebben bedrijven wel wat hulp bij nodig om te bepalen: wat moet ik nou doen?”

“Dit is niet iets wat nu opeens op tafel komt”, vult Heeren aan. “Kijk hoe tegenwoordig nieuwe combinaties van goederenstromen tot enorme verbeteringen leiden. Dat levert heel veel besparing van CO2 uitstoot op, mede dankzij innovatie in de vorm van complexe, geavanceerde computersystemen.”

Maar die innovatie komt niet overal goed tot zijn recht. “Veel grote bedrijven in de logistiek zijn hier nu mee bezig. Over hen maak ik me geen zorgen. Ze kunnen dit soort innovaties betalen en hebben de kennis in huis. Maar negentig procent in deze sector is MKB. Die moeten we er bij betrekken.”

Congres Topsector geeft duiding
Het komende congres van de Topsector Logistiek op 16 april, heeft in het programma diverse sessies ingeruimd voor de vertaalslag van innovatie naar de dagelijkse praktijk juist op het gebied van CO2 reductie en duurzaam ondernemen. “Zoveel ton besparing, dat biedt de gemiddelde ondernemer weinig houvast”, zegt Aad Veenman in deze podcast. De discussies binnen TKI Dinalog helpen die bedrijven goed op weg, vindt de voorman van de logistieke sector.

Geef de eerste reactie