Lane Analysis & Route Advisor (LARA)

Projectleider

Dhr. Prof. dr. R.D. van der Mei

Programma manager

Niels Sneek (sneek@dinalog.nl)

De expediteursbranche is met 150 miljard euro een belangrijke factor voor wereldwijde handel en heeft dringend behoefte aan digitale transformatie. Dit project richt zich op een kernproces: routeplanning voor wereldwijde luchtvrachtzendingen, specifiek voor producten met speciale afhandelingsbehoeften, zoals temperatuurgevoelige geneesmiddelen, bloemen en etenswaren. Routeplanning bij expediteurs heeft een aanzienlijk potentieel voor optimalisatie en efficiëntiewinst door de toepassing van geavanceerde data analyse en kunstmatige intelligentie (AI).

Het project werkt aan een AI-gebaseerde routeadviseur voor luchtvrachtzendingen en onderzoekt daarvoor verschillende technische componenten en de mens-computer interactie om deze componenten te implementeren. Projectdoelen zijn onder andere:

  • Een concept zoekmachine om de beschikbare routeringsopties voor een zending met specifieke afhandelingsbehoeften te bepalen.
  • Een op AI gebaseerd beslissingsondersteunend systeem dat verschillende routeringsopties voor zendingen evalueert en vergelijkt en de optimale routings aanbeveelt.
  • Een real-time voorspellingsmodel voor verstoringen in de supply chain in de wereldwijde luchtvracht op basis van real-time gegevens over weersvoorspellingen en andere mogelijke verstoringen.
  • Een raamwerk voor mens-computer samenwerking bij routeplanning voor luchtvrachtzendingen waarbij rekening wordt gehouden met de menselijke interactie met verschillende op AI-gebaseerde componenten.
  • Verspreiding van onderzoeksresultaten naar de academische omgeving en logistieke sector en valorisatieactiviteiten voor de ontwikkeling en implementatie van bedrijfsoplossingen.

Facts & Figures

Bekijk hier de publieke eindrapportage


Startdatum: 1 jul 2019
Einddatum: 31 mrt 2022