LINCIT: Transitioning to a Circular Business Ecosystem

Projectleider

Mevr. Dr. Raassens

Programma manager

Robert Ossevoort (ossevoort@dinalog.nl)

De circulaire economie vormt de kern van de duurzaamheidstransitie, zoals uiteengezet in de 2030 Sustainable Development Goals en het Akkoord van Parijs. Ons huidige economische systeem is echter verre van circulair. Dit ligt niet per sé aan een gebrek aan ambitie – vele kleine én grote bedrijven hebben duurzaamheid opgenomen in hun strategie. Toch worstelen ze met de ‘hoe’-vraag. Hoe kunnen ze de materiaalcirkel sluiten en de bijhorende logistieke en operationele processen reorganiseren? Eén cruciale voorwaarde is alvast duidelijk: bedrijven kunnen circulariteit niet alléén bereiken.

Circulariteit is immers geen eigenschap van één product, dienst of businessmodel – het is een eigenschap van een systeem. Dit project bestudeert daarom circulariteit vanuit een ecosysteemperspectief.

De missie van LINCIT (LINear to CIrcular Transition) is om bedrijven met een lineaire supply chain te begeleiden bij de transitie naar een circulair bedrijfsecosysteem, en de bijbehorende logistieke en operationele processen te organiseren.

LINCIT kijkt op een nieuwe manier naar die transitie. Dat doet het project in vier stappen:

  1. Klein beginnen
  2. Partnerschappen herdefiniëren
  3. Het ecosysteem opschalen
  4. Meten

Deze vragen worden onderzocht in een Living Lab met drie use case clusters:

  1. herbruikbare verpakkingen en transportartikelen
  2. servitization en remanufacturing
  3. circulaire kunststoffen

Facts & Figures

Projectleider: Néomie Raassens

Bekijk de projectsheet hier:

 


Startdatum: 23 nov 2022
Einddatum: 31 dec 2025