Sustainable Logistics in Fresh Food (SLIFF)

Projectleider

Dhr. prof. dr. ir. J.C. Wortmann

Programma manager

API User (jeffrey@van-ons.nl)

Het logistieke proces van versproducten in distributiecentra verbeteren

Leveranciers van verse producten als kaas, groenten en vlees zouden het transport en de hun toegewezen ruimte in de distributiecentra van de Albert Heijn kunnen delen. Want de vrachtwagens zijn niet altijd vol en de hun toegewezen vierkante meters staan ook vaak leeg. Door samenwerken en delen is er minder vloeroppervlak nodig, kan het transport efficiënter worden en waardoor tegen dezelfde kosten het verse product vaker geleverd worden.  Onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen en de Erasmus Universiteit Rotterdam kijken naar mogelijkheden om het logistieke proces van versproducten in distributiecentra te verbeteren, terwijl de kosten niet stijgen.

“Momenteel heeft iedere leverancier een bepaalde hoeveelheid vierkante meters in een distributiecentrum tot zijn beschikking. Net nadat de goederen afgeleverd zijn, staat het vak vol, maar snel daarna is er weer plek. Door die meters te delen met andere leveranciers, is er een minder groot vloeroppervlak nodig, en dat bespaart geld” aldus Hans Wortmann, hoogleraar Informatie Management aan de Rijksuniversiteit Groningen, verantwoordelijk voor het project.

Albert Heijn is nauw bij het onderzoek betrokken. Deze supermarktketen werkt veel met kleine leveranciers die producten zoals bijzondere groenten, kaas of vlees uit de regio leveren. Vanwege hun kleine volume kunnen zij vaak niet met volle trucks rijden. Ook rijden deze trucks vaak leeg terug. Wortmann: “We kijken zowel naar de benutting van het wagenpark als de benutting van de ruimte in het distributie centrum (DC). Neem de kaasboer. Die komt bijvoorbeeld twee keer in de week bij Albert Heijn langs. Hij zou ook wel iedere dag willen leveren, maar dan krijg je hele kleine zendingen. Als deze kaasboer zijn lading met andere leverancies bundelt dan vergroot je de beladingsgraad van de vrachtwagen en daarmee verlaag je de kosten van vervoer. Die besparing zou je kunnen gebruiken om vaker te leveren en dat zorgt op zijn beurt weer voor versere producten in het schap.

Samenwerken in een DC en bij het vervoer vraagt om heldere en betrouwbare afspraken tussen de leveranciers, de logsitiek dienstverleners en de afnemers. Albert Heijn heeft inmiddels afspaken gemaakt met een logistiek dienstverlener die straks een ‘control tower’ voor de samenwerking kan bouwen en zo als regisseur kan optreden.
Er moet bijvoorbeeld worden afgesproken hoe de kosten worden gedeeld. Iemand moet beslissen of leverancier A of leverancier B een extra pallet alvast kan meesturen. Daarom wordt er bij het project SLIFF onder meer gekeken naar besluitvormingsprocessen en contractstructuren. Wie neemt welke beslissing wanneer en op grond van welke contractuele afspraken?  Daarnaast wordt gekeken naar optimalisatie van voorraad en naar de ICT-structuur. Hoe sluit je de systemen van alle partijen op elkaar aan, waar moet een control tower dan aan voldoen?

Voor het onderzoek zijn twee promovendi en een postdoc aangesteld bij de RuG en bij de EUR.

Facts & Figures

NWO-project Onderzoeksproject Sustainable Logistics in Fresh Food (SLIFF)
NWO-programma Duurzame Logistiek
Projectleider: Prof. dr. ir. J.C. Wortmann (Rijksuniversiteit Groningen)

NWO-bedrag: € 674.410
Totale co-financiering: € 100.000
Consortium: Rijksuniversiteit Groningen, Erasmus Universiteit Rotterdam, Albert Heijn BV

Onderwijs & onderzoek: 1 postdoc en 2 promovendi
Looptijd: 2015-2019

Project output

Dinalog roadmap: 4C, Warehousing

Contact
NWO: Inge van Leeuwen


Startdatum: 1 feb 2015
Einddatum: 30 apr 2019