Reserve-onderdelen printen loont
Additive Manufacturing, de naam voor 3D-printen in de vakwereld, is een interessante technologie voor het verbeteren van het beheer van reserveonderdelen. Zeker als het mogelijk wordt om componenten op locatie te printen – waar en wanneer dan ook. Grote voorraden, die vaak ongebruikt worden weggegooid, zijn dan niet langer nodig. Tel uit je milieuwinst.
Om een voertuig of machine draaiend te houden, houden bedrijven voor alle zekerheid voorraden aan met reserve-onderdelen. Maar dat voorraadbeheer heeft allerlei nadelen. Het kost ruimte en geld en de onderdelen worden lang niet altijd gebruikt, wat niet bepaald duurzaam is. Een ander probleem is dat reserveonderdelen soms niet meer gemaakt worden, terwijl ze nog wel nodig zijn – bij oudere installaties en voertuigen bijvoorbeeld. Additive Manufacturing (AM) biedt in beide situaties de mogelijkheid om een onderdeel of een productiemal snel te maken.
Lees hier het gehele artikel.
Het boekje met de eindresultaten van SINTAS en interviews met de onderzoekers en partners uit het veld is te downloaden.
Bron: Milieu 2019