Supply Chain Finance

Reversed factoring veelbelovend, maar nog niet voor het mkb

De overheid kan de financiering van logistieke bedrijven helpen verruimen door de ontwikkeling van een standaard voor reversed factoring te stimuleren. Dat stelt Erwin Matthijssen van M3 Consultancy. Namens het ministerie van Economie, Landbouw en Innovatie onderzocht hij of reversed factoring een kans is voor mkb-bedrijven.

Eind maart werd bekend dat ongeveer tachtig procent van het mkb voor kredietverstrekking is aangewezen op banken. Die zijn steeds terughoudender en vooral het mkb (97% van de bedrijven in ons land) heeft daar last van. Dat is niet goed voor het economisch herstel. De roep om alternatieve vormen van financiering klinkt dan ook steeds luider. Minister Kamp vroeg M3 Consultancy of ketenfinanciering en in het bijzonder reversed factoring zo’n alternatief is voor het mkb.

 

Financing de supply chain
Reversed factoring is een nieuw systeem van financiering in de supply chain. Rekeningen worden sneller betaald – vaak binnen vijf dagen – waardoor de cashflow van bedrijven verbetert en zij makkelijker opnieuw kunnen investeren of hun schulden kunnen afbetalen. Zij hebben daardoor minder kosten. Erwin Matthijssen: „Het principe van reversed factoring is dat een sterke speler zich committeert aan het betalen van de factuur. Dat minimaliseert het risico voor een bank, die daardoor tegen lagere tarieven leningen kan verstrekken.”

 

Simon Hegele
Het is nog relatief nieuw, maar met reversed factoring zijn al successen geboekt. Mathijssen verwijst naar Simon Hegele in Duitsland. De logistiek dienstverlener koopt namens Siemens onderdelen in bij oud-leveranciers van de elektronicafabrikant en houdt ze op voorraad. In een overeenkomst met Siemens is een afnamegarantie vastgelegd. Iedereen profiteert: leveranciers krijgen sneller betaald en maken geen of minder kosten voor het verkrijgen van leningen. Siemens heeft geen voorraden op de balans staan en Hegele heeft er een bedrijfsactiviteit bij. En de bank tot slot werkt mee, omdat ze op het betrouwbare Siemens minder risico loopt dan op de kleinere leveranciers. Zij kan de fabrikant een zogenoemde hoge kwaliteitslening geven.”

 

International Conference on Logistics and Innovation
Reversed factoring lijkt dé oplossing voor mkb-bedrijven in de logistiek die willen investeren of groeien. Of die simpelweg in de problemen komen, omdat rekeningen steeds later worden betaald. Matthijssen onderzocht of het ook een potentiële financieringsvorm is voor Nederlandse mkb-bedrijven. Hij gaf een kijkje in de resultaten van zijn onderzoek tijdens de workshop Supply Chain Finance bij de International Conference on Logistics and Innovation van Dinalog en SoCool@EU. Volgens hem komt reversed factoring in Nederland langzaam van de grond. „Alleen grote bedrijven als ASML, Philips en Unilever wagen zich er voorzichtig aan. Maar het wiel wordt telkens opnieuw uitgevonden omdat er geen standaard is. Bovendien werken veel bedrijven met leveranciers buiten Nederland en zijn ze vaak niet ingericht op het snel goedkeuren van invoices.”

Gebrek aan een standaard
Het gebrek aan een standaard leidt tot onnodig hoge kosten en versnippering. Matthijssen: „Reversed factoring biedt volop kansen en kan de logistieke keten fundamenteel veranderen. Maar er zijn grote bedrijven voor nodig en het wordt pas winstgevend als de standaard er komt. Anders duurt het nog zeker een aantal jaren voor het mkb kan profiteren van reversed factoring als alternatieve financiering.” Dinalog werkt op dit moment met de Supply Chain Finance community aan een DEMO-project in de transport sector waarin volgens reversed factoring gewerkt wordt. Alle deelnemende partijen werken volgens dezelfde (internationale) standaard. Dinalog verwacht begin juni de eerste resultaten van het DEMO-project.

 

Het onderzoek van Erwin Matthijssen ligt nu bij het ministerie van Economie, Landbouw en Innovatie. Minister Kamp biedt het naar verwachting over enkele weken aan de Tweede Kamer aan.

Laat de reactie zien