E-commerce

RUG start onderzoek naar innovaties E-logistics

Bron: logistiek.nl

Onder de naam E-GLOBAL start Rijksuniversiteit Groningen met een tweejarig onderzoeksproject naar innovatieve concepten voor de logistiek van webwinkels. Binnen het E-GLOBAL-project gaan twee fulltime onderzoekers van Rijksuniversiteit Groningen gedurende twee jaar onderzoek doen. De zeven thema’s van het project zijn:

1. Versterken van Nederland als e-fulfilment hotspot

2. Verpakken en bedrukken op maat

3. Omnichannel logistiek

4. Magazijnstrategieën voor e-fulfilment

5. Last-mile distributie

6. Supply netwerk strategieën

7. Innovatiecommunity voor e-commerce logistiek

Nederland E-commerce hotspot
“Momenteel worden meer e-commercezendingen in Nederland geïmporteerd dan geëxporteerd. Dat staat haaks op het beeld van Nederland als krachtige speler op de internationale logistieke markt”, stelt hoogleraar Kees Jan Roodbergen, initiatiefnemer en projectleider van het onderzoeksprogramma. “In het project gaan we onderzoek doen naar mogelijkheden voor versterking van Nederland als hotspot voor de distributie van e-commercezendigen naar andere landen. We gaan onder andere werken aan efficiëntere en effectievere concepten voor omnichannel voorraadbeheer, magazijnontwerp en bezorging.”

Empirische analyses
Voor één van de zeven thema’s, omnichannel-logistiek, zal het IMCC, de vereniging voor voorraadhoudend Nederland, input vanuit het bedrijfsleven leveren. Een aantal leden heeft ervaring met het combineren van online en offline verkoopkanalen. Zij helpen de onderzoekers bij het uitvoeren van empirische analyses en het ontwikkelen van nieuwe technieken en methoden.

E-GLOBAL
Ook Fontys Hogescholen en twintig private partijen zijn bij het project betrokken. Het doel van E-GLOBAL is ook om tot een hechtere innovatiecommunity voor e-commerce logistiek te komen die ook na het project wordt gecontinueerd. Het project wordt via TKI Dinalog door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) financieel ondersteund en sluit aan bij de prioriteiten uit de roadmaps van de Topsector Logistiek.

Geef de eerste reactie