Samenwerken en vertrouwen sleutelwoorden voor IoT in tuinbouwketen
‘Zonder samenwerking wordt IoT niets’, is de afsluitende boodschap van Willem Vermeend tijdens de community meeting met de titel ‘Internet of Horticulture’ op 19 juni in Zoetermeer. Tijdens de bijeenkomst blijkt dat technisch alles mogelijk is op het gebied van IoT, maar dat het wel om meer samenwerking en vertrouwen vraagt tussen de verschillende partijen in de keten.
(Bron: Davinc3i project)
Ruim 80 deelnemers waren aanwezig bij de Community Meeting van Tuinbouw Digitaal. Deze bijeenkomst werd ditmaal in samenwerking met DaVinc3i georganiseerd en was tevens afsluiting van het DaVinc3i project, dat mede door TKI Dinalog en de Topsector Logistiek mogelijk is gemaakt. Hierin lag de afgelopen jaren de focus op innovaties op het gebied van kwaliteitsgestuurde logistiek in de sierteeltketen. Hierbij is gekeken naar inpasbaarheid van nieuwe technologieën, zoals Internet of Things, Blockchain Big Data of Kunstmatige Intelligentie.
Verbindend samenwerken
Henk Zwinkels namens Tuinbouw Digitaal trapte de bijeenkomst af vertelde onder meer over het combineren van de verschillende technieken en het uitwisselen van data in de keten. ‘We hebben niet alleen technieken nodig, maar ook kennis vanuit alle partijen in de keten. Hierbij is het belangrijk dat wij deze kennis met elkaar durven te delen’, meent Zwinkels.
Jolanda Heistek, programmamanager van Greenport West-Holland en Marga Vintges projectleider Track gingen in op de mogelijkheden rondom internationale samenwerking en het delen van data. “Als tuinbouw zijn wij één van de belangrijkste sectoren van Nederland. Om voorop te blijven lopen is innovatie noodzakelijk. Deze innovatie kan tegenwoordig niet zonder digitaliseren’’, meent Heistek. Naast data, IoT, hardware, software is de mens ook een cruciale factor in dit geheel. Verbindend samenwerking is dan ook van essentieel belang om samen tot een resultaat te komen.
Willem Vermeend had de eer om de middag af te sluiten met inspirerend verhaal, waarin hij de nieuwe economie 4.0 centraal stelde. Deze bestaat uit drie punten, namelijk verder digitalisering van alle productie- en bedrijfsprocessen, supersnelle opmars van innovatieve technologieën en de immense gevolgen en kansen van het wereldwijde klimaatakkoord. ‘Vanaf 2050 moeten we klimaatneutraal zijn. Dit is een enorme opgave. Koppel wat mij betreft alle technologische investeringen aan het klimaat. Zoek naar technologische oplossingen om hieraan te kunnen voldoen’’, zegt Vermeend. Start met analyseren van het bedrijfssysteem en houdt rekening met klimaatbeleid. Zorg er voor dat u de nieuwe technologieën kent, maar wees selectief met het zelf ontwikkelen van deze toepassingen binnen uw bedrijf. ‘Maak juist gebruik van de ontwikkelingen en kennis van experts en pas dit toe op uw bedrijf’, merkt Vermeend op. “De slimme technologie die de wereld radicaal verandert vraag om samenwerking. Dit is in de praktijk buitengewoon ingewikkeld. Het durven delen van data en kennis is noodzakelijk, maar vraagt om een financiële impuls’’.
Resultaten en ontwikkelingen rondom nieuwe technologieën
Naast de algemene inleidingen waren er vier workshops waaraan de deelnemers konden deelnemen. Patricia Hoogervost, innovatiemakelaar vertelde wat over de Fruitteelt en handelsketen zonder datamanagement, in de toekomst ondenkbaar.
Gitta ten Hoope, supply chain consultant, Royal FloraHolland legde de IQ Flora-app uit. Dit is innovatief model dat in staat is om kwaliteit van rozen te bewaken en te voorspellen met kunstmatige intelligentie en sensoren. Deze app is ontwikkeld binnen DaVinc3i project. Hierbij is gebruik gemaakt van nieuwe technologieën en expertkennis. “Het principe werkt, maar in de markt zetten is moeilijk. We blijven tegen het delen van data aanlopen in de keten’’, merkt ten Hoope op. Verschillende deelnemers toonden interesse in de app, maar gaven aan dat de gebruiksvriendelijkheid verder ontwikkeld zou moeten worden, evenals de toepasbaarheid van de app voor verschillende variëteiten. Ook drongen ze aan op meer inzicht in de business case.
Een andere ontwikkeling die zijn oorsprong vond in het DaVinc3i project was het toepassen van sensoren tijdens transport. Robin Puthli van Babbler vertelde enthousiast over de mogelijkheden en de hoeveelheid informatie die deze sensoren kunnen opleveren voor de deelnemers in de keten. “Ook hier blijft het delen van data een discussiepunt’’, meent Puthli.
Robbert Robbemond van WUR liet de deelnemers in de workshop kennis maken met Blockchain, waarin de nadruk lag op transacties voor gewasbescherming in de potplantenketen.
Alle presentaties van de bijeenkomst kunt u hier terugvinden
Geef de eerste reactie