Ketenregie

Samenwerking in de logistiek wordt belangrijker, maar is niet altijd vanzelfsprekend

De vraag hoe je samenwerkingsverbanden structureel en duurzaam vormgeeft houdt het consortium Compose al enige tijd bezig. Voortbouwend op eerder onderzoek in het project Compose 1.0 is in Compose 2.0 veel dieper gekeken naar de rol van menselijk gedrag bij samenwerking.

Een gezonde business case blijkt immers vaak niet voldoende te zijn om de samenwerking van de grond te krijgen. Door de business en financiële kant te verbinden met sociale psychologie is onderzocht op welke manier entiteiten zich gedragen bij het opzetten van samenwerking. Hiervoor is tooling opgezet die ook gebruikt wordt bij het verkennen van samenwerking.

Door hiermee te experimenteren komen waardevolle inzichten boven tafel. De grootte van een partner heeft bijvoorbeeld vaak een negatief effect op de acceptatie van die partner in een samenwerking. Waardevolle inzichten dus om horizontale samenwerking in de logistiek structureel vorm te geven vanaf de start. Maar lees vooral meer over het onderzoek in de publieke eindrapportage. Het eindresultaat van de samenwerking tussen Tilburg University, Hogeschool Rotterdam, evofenedex, Cargill en Centerdata.

Geef de eerste reactie