San Francisco: Internet of Things
Het Internet of Things (IoT) is natuurlijk ook een Big Deal in Silicon Valley. Hele grote bedrijven zoals Cisco en HP zijn ermee bezig, maar ook kleinere bedrijven zoals Jasper Technology. Vandaag hebben we alle drie bezocht, en dan krijg je drie verschillende perspectieven op IoT.
Cisco maakt internet routers en wifi hotspots en allerlei andere kastjes waarmee je connected wordt. Daaromheen spinnen ze hele mooie verhalen over wat je met die connectiviteit kunt. Er hangt bijvoorbeeld in hun customer welcome center een aantal schermen waarop te zien is waar de grote spammers in de wereld zitten. Nederland stond vandaag op één. We stonden er beteuterd naar te kijken, tot de meneer van Cisco zei dat dit niet wilde zeggen dat het ook een Nederlander is die de spamming doet. Misschien was een Nederlands IP-adres wel gehijacked door de Chinezen. Dit is onderdeel van het virtual defense center dat Cisco opgetuigd heeft met hun Talos Security Intelligence and Research Group.
Cisco zit ook diep in het connected maken van allerlei equipment, of het nu robotarmen in fabrieken zijn, of bussen. Al dat equipment kan aangesloten worden op het internet, en dan kan je het monitoren, besturen, analyseren enzovoort.
Jasper Technologies is begin 2016 voor $ 1.4 mld overgenomen door Cisco vanwege de integratiemogelijkheden die Jasper had ontwikkeld voor sensorsystemen. Cisco leunt zwaar op internet als communicatiekanaal, terwijl Jasper, onder andere met ons eigen KPN, sterk is in telecom. Jasper heeft oplossingen voor het aan elkaar knopen van allerlei verschillende sensoren. Daarbij gaat het niet alleen over de data die daar soms uit komt, maar ook over de manier waarop je een groot netwerk van sensoren kan managen en onderhouden. De manier waarop KPN technisch connectiviteit kan testen in telecomnetwerken speelt daar een belangrijke rol in.
Na al deze discussies over hardware en integratieplatforms waren wij wel toe aan een discussie over wat je dan met die data moet gaan doen. Daar zijn deze bedrijven eigenlijk niet zo mee bezig, bleek. De gevleugelde kreet “we use vendors for that” kwam een paar keer langs. De discussie over data sharing across platforms or brands bij Jasper Technologies kwam erop uit dat je dan aan de gang moet met data sharing agreements, en dat is een heel moeilijk verhaal, volgens de mevrouw van Jasper. Dat hebben we in Nederland ook wel gezien, maar er zijn denk ik toch wel wat concrete aanknopingspunten. Ons milieuzone convenant, bijvoorbeeld, is een arrangement waar data delen ingebouwd zou moeten worden. Daarna kan je dan over alle vervoersbedrijven en voertuigen die in een stad naar binnen willen, een data integratieslag gaan maken.
HP tenslotte is ook bezig met IoT, omdat tegenwoordig alle printers connected zijn. Via die connectie communiceert HP met die printers, en kan makkelijk detecteren of de inkt of het papier op is. Daar is nu ook een nieuwe service voor ontwikkeld – Instant Ink – waarbij je de inktcartridge opgestuurd krijgt als HP vindt dat je aan een nieuwe toe bent.
HP is overigens wel een van de dinosaurussen van Silicon Valley. Ze bestaan al sinds 1939, en zijn nog steeds een hele grote speler. Op dit moment doen ze twee dingen: ze maken ccomputers en printers. Daar zijn prachtige exemplaren bij: een groot gekromd scherm waar de hele computer in geïntegreerd is, en met goeie boxen: de HP Envy. HP had een hele line-up voor ons georganiseerd, en daar zat ook hun Chief Engineer bij: Chandrakant Patel. Hij presenteerde ons een verhaal over smart cities dat helemaal gebaseerd was op de wetten van de thermodynamica. Ik zal u er niet mee vermoeien, maar hij had wel een interessant inzicht. Het Internet of Things leidt ertoe dat er heel veel apparaten heel veel data gaan uitspugen. Dat kan zomaar een terabyte per uur zijn voor een apparaat. Dat kan je niet meer allemaal via wifi of telecom-netwerken naar een cloud sturen om te gaan analyseren. Je moet eerst lokaal door die data heen, en dan de uitkomst doorsturen voor verdere analyse. Dus de devices die bedrijven, mensen, apparaten lokaal hebben moeten nog meer rekenkracht krijgen, en toepassingen waarmee je snel data analytics kunt doen. HP heeft daar natuurlijk een oplossing voor, de X2 Mobile Device, gebaseerd op hun notebook lijn. Deze ontwikkeling sluit ook goed aan op de toekomst van telecomnetwerken: 5G. Dat gaat peer-to-peer communicatie verder mogelijk maken, en dan wordt lokale computing ook belangrijk.
Afijn, een inkijkje in de ontwikkelingen van het Internet of Things. Interessant, maar we waren toch ook een beetje teleurgesteld in de lange termijnvisie van de grote jongens. Cisco en HP lijken vooral aan hun bestaande business vast te houden, en ze kijken niet heel ver vooruit naar hoe de wereld echt gaat veranderen. Maar goed, misschien verandert de wereld ook wel niet zo snel.
Over veranderingen gesproken: we zijn ook nog bij Peleton Technologies geweest. Maar daarover in de volgende Blog.
Geef de eerste reactie