ICT & Informatievoorziening

San Francisco: Peleton

De Verenigde Staten van Amerika is een truck-land. De totale omvang van het wegvervoer is $700 mld. Het is dus geen verrassing dat men hier ook hard bezig is met allerlei voertuigtechnologie die nodig is voor autonoom rijden, en platoonen.

Een pionier op dat gebied is Peleton Technology. Dit is een start-up waar nu zo’n 50 man werkt, en die bezig zijn om de Amerikaanse markt klaar te maken voor platoonen. Zij waren overigens ook nieuwsgierig naar ons, want Leo Kusters van TNO zit in onze delegatie, en die is heel druk met autonoom en coöperatief rijden in Europa.

Peleton is bezig met stap 1 op de platooning roadmap, en dat is assisted breaking en automated collision avoidance. Deze technologiën maken het mogelijk om met vrachtwagens vlak achter elkaar te rijden (vaste tussenafstand van minimaal 20ft, zo’n 30 meter), maar wel met een actieve chauffeur in elke vrachtwagen. De technologische ingreep ligt dus vooral bij de producenten van remsystemen. Peleton experimenteert met het inbouwen van verschillende systemen in trucks, en voert pilots uit in verschillende Amerikaanse staten.

De overheid is hier behoorlijk faciliterende rol wat betreft platoonen, onder andere, omdat de vervoerssector zo’n belangrijk onderdeel van de economie is. Er kan dus veel geëxperimenteerd worden in de praktijk. Peleton krijgt met enige regelmaat vrachtwagens aangeboden van partijen als UPS, om ze met technologie uit te rusten en platooning pilots uit te voeren.

Na de presentatie van TNO was ons wel duidelijk dat we in Nederland eigenlijk technisch verder zijn dan de VS en Peleton. In de VS ligt de nadruk op een after market integratie van technologie in trucks, terwijl in Europa de nadruk ligt op integratie, via de OEMs in nieuwe trucks. Het echte grote verschil is echter dat wij dat doen in consortia en een deel overheidsgeld, en dat men in de VS meteen een bedrijf opricht dat met geld van investeerders een tijdje gaat piloten om de technologie ontwikkeld en geadopteerd te krijgen. Peleton verdient nog helemaal geen geld, en is daar ook nog niet aan toe. Maar er werkt dus al wel 50 man.

Het bezoek aan Peleton onderstreepte nogmaals dat de omgeving waarin in de VS gewerkt wordt aan innovatie sterk verschilt van die in Nederland of Europa. Of die manier van innoveren nu ook bij ons goed zou werken is een moeilijk vraag. We kunnen in ieder geval wel nadenken over wat er van kunnen leren.

Ons laatste bezoek is bij Google. Ieder een kijkt daar met enige spanning naar uit. Google is toch een beetje de echte Church of Wow hier in San Francisco.

Blog Google

Geef de eerste reactie