Human Capital

Serieus aan de slag met gaming? TKI Dinalog toont de mogelijkheden

Nieuw is serious gaming al een tijdje niet meer. Maar wat kun je er mee in de logistiek? Behoorlijk wat inmiddels. Tijdens een congres op 22 mei laat TKI Dinalog zien wat de mogelijkheden zijn.


Vorig jaar kwamen zo’n honderd ‘gamers’ af op het event, zowel studenten als professionals in logistieke organisaties. Dit congres vindt plaats bij de BUAS (Breda University of Applied Sciences, voorheen NHTV) in samenwerking met Logistics Community Brabant. In twee break-out sessies van anderhalf uur maken de deelnemers uitgebreid kennis met twee van negen geselecteerde games.

“Met games kunnen we het bewustzijn over nieuwe ontwikkelingen in de logistiek vergroten en samenwerking stimuleren”, zegt Liesbeth Brügemann, programmamanager bij TKI Dinalog. Ze doelt op ketensamenwerking en synchromodaal vervoer als belangrijke thema’s, maar ook servicelogistiek, circulariteit en sociale innovatie. “Het mooie van gaming is, dat je dat kunt doen in een veilige omgeving, niet meteen in de operatie. Door simulatie ervaar je toch meteen wat het effect is.”

Behalve voor logistiek professionals is gaming ook een zeer interessant middel om opleidingen interessanter te maken. Volgens Brügemann zijn vooral de HBO-opleidingen daar al erg ver mee. “Maar ook bij grote logistieke bedrijven bijvoorbeeld zie je dat ze gaming inzetten om nieuwe medewerkers snel wegwijs te maken en te laten ontdekken hoe innovatie logistieke processen kan optimaliseren.”

Games voor verladers en service logistiek
Negen games heeft TKI Dinalog klaar staan op het gratis event op 22 mei in Breda, zowel digitale spellen als bordspellen. Specifiek voor verladers is de digitale game Mastershipper ontwikkeld, als vervolg op een eerdere game gericht op de toepassing van synchromodaal transport. De nieuwe game is gemaakt vanuit het perspectief van verladers, die zo kunnen zien wat het effect is van verdelen en bundelen van goederenstromen over verschillende modaliteiten.

Een andere game is ‘Innoveren kun je leren’, waarbij sociale innovatie het onderwerp is. Teams gaan in een rollenspel aan de slag om te ontdekken wat innovatie doet met mensen en de organisatie in zijn geheel. Een voorbeeld van een bordspel is Service Supply Chain Game, waarin deelnemers de invloed van beslissingen op de rest van de service logistieke keten verkennen.

Veel van de games zijn ontwikkeld binnen de innovatieprojecten van TKI Dinalog als de topsector Logistiek. Sommige games komen van andere partijen in de sector. Een voorbeeld is de Blue Connection, een business game om lineaire logistieke ketens circulair te maken.

Voor meer informatie klik hier.

Bron: logistiek.nl

Inschrijven Geef de eerste reactie