Serious Game voor logistieke innovatie in de sierteeltsector

Serious gaming kan helpen bij visievorming en bepalen van de juiste strategie. In de sierteeltsector is een serious game die bedrijven helpt bij het verkrijgen van inzicht in de rol van de logistieke keten bij het beheersen van de bloemkwaliteit. Het maakt duidelijk hoe partijen ook afhankelijk zijn van elkaar en stimuleert het denken over verbeterde samenwerking.

Toelichting:
Om de toppositie van de Nederlandse sierteeltsector te behouden en versterken is het borgen van de kwaliteit van producten tijdens het logistiek proces van groot belang. Producten moeten met de juiste kwaliteit en versheid aan komen bij de consument. De veranderende kwaliteit van vers producten moet meegenomen worden in logistieke beslissingen. In een volledig gevirtualiseerde keten worden bloemkwaliteit en transportcondities nauwlettend gemonitord. Informatie wordt gedeeld met ketenspelers, waardoor beter gestuurd kan worden op kwaliteit.

DaVinc3i ontwikkeld een serious game voor virtualisering van de logistieke keten door toeppassing van IoT. Tijdens het spel maken verschillende partijen en ketenpartners keuzes ten aanzien van afzetkanaal, prijs en investeringen. Door de serious game te spelen ontdekken ketenspelers:
1. hoe de kwaliteit van hun producten beïnvloed wordt door verschillende factoren (focus in de game op temperatuur).
2. wat de mogelijke effecten zijn van het implementeren van de gevirtualiseerde keten voor hun bedrijf
3. welke uitdagingen zij tegen komen bij de implementatie, waarbij vaak samenwerking nodig is.

Een eerste speelbare versie van de serious game is inmiddels beschikbaar en uitgetest. DaVinc3i is bezig de game verder uit te breiden en nieuwe elementen toe te voegen. Partijen die interesse hebben in deze serious game nemen contact op met Giulia Salvini (Davinc3i).

Bijdrage best practice binnen fase: 
De serious game van DaVinc3i maakt inzichtelijk wat de voordelen zijn van de gevirtualiseerde keten, op basis van monitoring en delen van productgegevens en data voor bedrijven uit de sierteeltsector. Ook wordt duidelijk welke uitdagingen de bedrijven tegen komen bij de implementatie van innovaties. Daarmee helpt de serious game bij het vormgeven van de samenwerkingsstrategie van bedrijven in de logistieke keten van de sierteeltsector.

Download hier een presentatie van de serious game workshop winstdeling.

Kijk voor meer informatie op http://www.davinc3i.com/

 

Terug naar stap 1 Terug naar overzicht

Geef de eerste reactie