Service Logistiek

Service Logistieke games helpen docenten en professionals

Donderdag 8 maart presenteerde en demonstreerde Gordian Logistic Experts en InThere de service logistieke games die zij binnen de Topsector Logistiek hebben ontwikkeld. Service Logistiek is een belangrijk innovatiethema van de Topsector waarbinnen waardevol onderzoek wordt verricht. Uitdaging is deze kennis ook voor een breed publiek beschikbaar te maken, met name voor het onderwijs en bedrijfsleven, waaronder mkb. Beide games kunnen daarin een grote bijdrage leveren.

Igor Mayer, professor Applied Games, Innovation & Society aan de NHTV Breda gaf een inkijk in het ‘framen’ van games. Games bestaan immers al lange tijd, maar winnen recent sterk aan populariteit. Op de vraag wat een game is en wat het beoogt te doen bestaat echter geen eenduidig antwoord. Het kader waardoor men kijkt bepaalt welke rol games spelen, en zegt iets over de ontwikkeling en inzet van games. Hiermee toonde Igor dat er verschillende manieren zijn waarop games kunnen worden ingezet voor maatschappelijke, economische of politieke doeleinden: van een simpel effectief leerproces tot het beïnvloeden van complexe zelfsturende systemen.

De MicroGame Service Logistics van InThere, onderdeel van een online training, geeft spelers een inkijk in de thematiek van service logistiek. In negen modules leren spelers over de basiselementen. Door deze kennis direct toe te passen in de game ervaren zij spelenderwijs wat deze elementen betekenen en hoe deze in service logistieke ketens op elkaar inwerken. Deze training is uitermate geschikt voor het onderwijs en eenvoudig in te zetten. Via korte sessies van ongeveer 15 minuten kunnen spelers zelfstandig de training en bijbehorende levels doorlopen.


De Service Supply Chain Game van Gordian is een serious game gericht op samenwerking en innovatie in service logistieke ketens. Het spel is ontwikkeld voor en met bedrijven zoals IBM, Tata Steel en de NS, maar het spel is ook heel goed inzetbaar in het onderwijs. Het spel is op verschillende niveaus te spelen en daarom voor een breed publiek toegankelijk (van MBO tot WO-niveau). Het interactieve bordspel maakt spelers in de eerste plaats bewust van de dynamiek in service logistieke ketens. Voor de meer gevorderde spelers verschaft het inzicht in de effecten van interventies in de keten. Ga voor meer informatie en een animatievideo naar www.sscgame.nl.

Beide games zijn vrij beschikbaar. Mocht u meer informatie willen of interesse hebben om deze in te zetten binnen uw organisatie of in het onderwijs, stuur dan een mail naar info@dinalog.nl.

Geef de eerste reactie